Ceres üzerinde keşfedilen parlak noktanın yanında daha soluk bir nokta daha var.
Cüce gezegen Ceres’in yörüngesine girmek üzere olan Dawn uzay aracı, Ceres’e yaklaştıkça bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyor. Dawn’ın Ceres’e 46.000 km uzaktayken çektiği yeni fotoğraflarda, gezegende daha önce saptanan parlak noktanın yanında bir başka parlak nokta daha olduğu fark edildi.
Yukarıdaki fotoğraf, 19 Şubat tarihinde cüce gezegen Ceres’e 46.000 km uzaktan geçen NASA’nın Dawn uzay aracı tarafından çekildi. Fotoğrafta, Ceres’te daha önce keşfedilen parlak noktanın hemen yakınında, onunla aynı havzada yer alan daha az parlak ikinci bir nokta gözlenmekte. (Fotoğraf: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)
Dawn Uzay Misyonu’nda görev yapan ve Los Angeles’taki California Üniversitesi’nde çalışan baş araştırmacı Chris Russell, Ceres’in parlak noktasının hemen yanında, ilkinden biraz daha sönük ikinci bir nokta bulunduğunu belirterek, iki noktanın aynı havzada gözlenmesinin bunların volkanik kaynaklı olabileceğini düşündürdüğünü söyledi.
Dawn uzay aracı, iyon itiş sistemini kullanarak 6 Mart tarihinde Ceres’in yörüngesine girecek. Bilim insanları önümüzdeki 16 ay içinde cüce gezegene ait çok daha iyi kalitede görüntüler elde edilmesi ve yüzeyi hakında daha detaylı inceleme yapılabilecek olmasıyla birlikte gezegenin kökeni ve evrimini daha iyi anlayacaklarını düşünüyorlar. Yakın çekim fotoğraflar sayesinde bu merak uyandıran parlak noktaları ve bu gezegene ait diğer ilginç bulguları daha net görebilme şansına ereceğiz.
Almanya’nın Göttingen şehrindeki Max Planck Enstitüsü, Güneş Sistemi Araştırma Enstitüsü’nde görev yapan Ceres Fotoğraf Ekibi başkanı Andreas Nathues “Ceres’in yüzeyindeki parlak nokta, bizim kameramızın net gösterebileceği çözünürlüğe göre hâlâ çok küçük. Ama boyutunun küçüklüğüne rağmen, Ceres’in yüzündeki her şeyden daha parlak görünüyor. Bu hiç beklemediğimiz bir şeydi ve bizim için hâlâ gizemini koruyor.“ dedi.
Dawn uzay aracı, daha önce 2011 ile 2012 yılları arasında dev bir göktaşı olan Vesta’yı ziyaret etmiş ve göktaşına ait pekçok ölçüm ile 30.000’den fazla fotoğraf göndererek bize Vesta’nın yapısı ve jeolojik tarihine ilişkin pekçok ipucu vermişti. Vesta’nın ortalama çapı 525 kilometre iken, Ceres’in çapı 950 kilometre. Vesta ve Ceres, Mars ile Jüpiter arasında yer alan asteroid kuşağında bulunan en büyük iki göktaşı.
Dawn uzay aracının bu görevi ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki adresi ziyaret edebilirsiniz.
Çeviren: Işıl Arıcan / Kaynak: NASA, ‘Bright Spot’ on Ceres Has Dimmer Companion
Yorum Ekle