Açık Bilim sitesine konuk yazar olarak katkıda bulunmak ister misiniz?
Açık Bilim, topluma ücretsiz popüler bilim içeriği sunmak amacıyla yola çıkmış, tamamen gönüllülük esasına bağlı çalışan bir grup insan tarafından kurulmuş bir oluşumdur. Açık Bilim gönüllülerinin amacı internet üzerinden ulaşılabilen, kolay anlaşılabilen yazılı, sesli ve görsel Türkçe bilim içeriğini artırmaktır. Gönüllü kadromuz hepimizin mevcut olan okul, iş, özel yaşantı gibi sorumluluklarından kalan boş zamanlarının büyük bir kısmını bu sitenin güncel, yenilenen ve sizlerin ilgisini çeken bir içeriğe sahip olması için harcıyorlar. Onlara bu hedeflerinde destek olmaya ve Türk okurlara daha fazla bilimsel makale ulaştırmaya yardım etmeye ne dersiniz?
Eğer yanıtınız evet ise, konuk yazar olarak bize başvurabilirsiniz!
Açık Bilim’de konuk yazar olmak istiyorsanız aşağıda bağlantısı bulunan başvuru formunu doldurmanız, ve yayınlanmak üzere hazırladığınız bir yazıyı bize göndermeniz yeterli.
Konuk yazar adayı olmayı planlıyorsanız, başvuru yapmadan önce aşağıdaki sık sorulan soruları dikkatlice okumanızı öneririz.
Konuk Yazarlık Hakkındaki Sık Sorulan Sorular:
Yazımı hazırladım, yayınlanırsa ne kadar ücret alacağım?
Açık Bilim kar amaçlı bir oluşum olmayıp, tamamen gönüllülük esaslıdır. Kadrolu veya konuk yazarlara herhangi bir telif ücreti ödemesi yapılmamaktadır.
Yazımın telif hakları ne olacak?
Açık Bilim web sitesinde yayımlanan her tür içerik Creative Commons Atıf-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0) lisans koşulları altında yayınlamakta olup, lisans koşullarına uygun şekilde site ve yazarı referans gösterilmek kaydıyla paylaşılabilir, kopyalanabilir, gayri-ticari olarak çoğaltılıp dağıtılabilir ancak içeriği değiştirilemez.
Yazımı gönderince yayınlanacağı garanti mi?
Açık Bilim ekibi olarak yayımlanan tüm yazıların belirli bir kalitenin üzerindeolmasına çalışıyoruz. Bu nedenle gerek kadrolu yazar, gerek konuk yazarlara ait tüm yazılar bilimsel içerik, dil ve üslup açısından denetlenmekte ve editör kontrolünden geçmektedir. İçeriği veya anlatımı uygun bulunmayan yazılar yayına alınmayabilir. Ancak her tür yazı başvurusu yayın kurulu tarafından titizlikle değerlendirilir ve konuk yazarlara geri bildirimde bulunulur. Yazarlarımız bu denetim sürecinden istifade ederek yazılarını geliştirebilir, editörlerle yardımlaşarak yayına hazırlayabilirler.
Daha önce hiç popüler bilim yazısı yazmadım, nasıl yazmalıyım?
Önerimiz, konuk yazar başvurusu yapmayı planlıyorsanız sitedeki yazılardan bol bol okumanız. Bu şekilde, yayına uygun yazıların niteliği, konuların hangi detayda anlatıldığı, uslübü ve kullandığı dil hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Ayrıca, daha önce sizin konuk yazı göndermeyi düşündüğünüz konu hakkındaki yazıları da mutlaka incelemenizde fayda var, zira mevcut bir yazıyla aynı konuyu anlatan başka yazı yayımlamamaktayız.
Yazımı daha önce kendi blogumda yayınlamıştım, bir sorun olur mu?
Prensip olarak daha önce kişisel bloglar da dahil başka bir mecrada yayımlanmış yazıları Açık Bilim’e kabul etmiyoruz.
Yazım bitti, size nasıl iletebilirim?
Tamamlanmış yazınızı göndermek için önce aşağıdaki form aracılığıyla yazarlık başvurunuzu tamamlamanız gerekli. Başvurunuzu tamamladıkdan sonra yazınızı bize iki şekilde gönderebilirsiniz:
- Yazınızı geçerli bir kelime işlemci ile yazabilir ve bize dosya olarak iletebilirsiniz. Kelime işlem sistemi olarak Microsoft Word (.doc veya .docx) veya Apache OpenOffice.org (.odt) kullanabilirsiniz. Yazınızda görsel kullanacaksanız, yazı içine görselleri yerleştirmeli veya görsellerin yerini ayrıca belirtmelisiniz.
- Tercih ettiğimiz ikinci yöntem ise yazınızı Google Drive üzerinden bir doküman haline getirmek bize google drive dosyasının bağlantısını göndermek. Resimleri de bu döküman içine yerleştirebilirsiniz. Bağlantıyı bize gönderirken yoruma açmayı unutmayın.
İnternet’te tam yazıma uygun bir resim buldum. Kullanabilir miyim?
Yazınızda kullandığınız resimlerin, şekillerin telif hakkı olmaması gerekmektedir. Meselâ kendi çektiğiniz fotoğrafları ya da kendi çizdiğiniz şekilleri kullanabilir, ya da Wikimedia Commons’ta veya aşağıdaki resimdeki gibi Flickr’da Creative Commons lisanslı eserler arasında arama yapabilirsiniz. Veya bir eserin sahibiyle temas kurarak dergimizde kullanılması için izin isteyebilirsiniz. Unutmayın, yazınızda kullandığınız her resmin kaynağını ayrı ayrı bildirmeniz gerekli.
Yazımı tamamladım, sonuna kaynaklarımı eklemeli miyim?
Kesinlikle! Yazınızı yazarken başvurduğunuz kaynakların belirtilmesi çok önemlidir. Bu kaynakları ya metnin içinde bağlantılarla ya da metnin sonunda kaynakça halinde bildirebilirsiniz. Yazılarınızı mümkün olduğunca güvenilir kaynaklara dayanarak yazmanızı öneririz. Bu, yazınızın yayınlanma ihtimalini artıracaktır. Kaynakça ve referanslar hakkında detaylı bilgi isterseniz şu yazıyı okumanızı öneririz.
Yazım hakkında nasıl geri bildirim alabilirim?
Açık Bilim sitesine iletilen her yazı, en az iki kişinin kontrolünden geçip onaylandıktan sonra sitede yayınlanır. Bu durum, sadece konuk yazar yazıları için değil, tüm yazılar için geçerlidir.
Yazıların editör kontrolü ve onaylanma süreci şu şekilde işler:
- Yazı taslağı google drive üzerinde bir döküman haline getirilir.
- Yazının konusuna göre, yayın kurulu her yazıya uzmanlık alanlarını göz önünde bulundurarak iki editör atar.
- Editörler, google drive üzerindeki taslağı okuyarak yorumlarını not düşerler.
- Yazar, editör yorumlarını inceleyerek yazı üzerinde gerekli düzeltmeleri yapar, editör sorularına yanıt verir.
- Mutabık kalınan düzeltmeler editörler tarafından ‘çözümlendi (resolved)’ olarak işaretlenir.
- Tüm düzeltmeler sonucunda editörlerin nihai yorumları ile yazının yayına uygun olup olmadığına karar verilir.
- Düzeltmeleri bitmiş ve onaylanmış yazılar bir hafta içinde yayına verilir.
- Yayına uygun görülmeyen yazıların yayınlanmama gerekçeleri yazarlara bildirilir.
Daha önce birkaç yazımı yayınladınız. Daha ne kadar konuk yazar olarak kalacağım, kadrolu yazar olmak içine ne yapmam gerekli?
Yazar adaylarımız, bir yıl içinde üçüncü yazıları yayımlanana kadar dergimizde konuk yazar olarak bulunmaktadır. Üçüncü yazısını tamamlayan adaylar yayın kurulunun değerlendirme ve onayı ile dördüncü yazılarından itibaren sürekli yazar olarak dergimize katılabilirler. Bir yılda dörtten az yazı yazan kadrolu yazarlar ise, kadrolu yazar unvanlarını kaybederler.
Tüm soruları okudum, yazı göndermeye hazırım!
Yazınızı okumak için sabırsızlanıyoruz! Lütfen ekteki başvuru formunu doldurarak süreci başlatın. yazınızı dosya olarak gönderecekseniz yazınızın bulunduğu dosyayı bu formun sonundaki kutucuğa ekleyebilir ya da google drive adresini başvuru formuna ekleyebilirsiniz. En kısa zamanda yazınızı değerlendirerek sizinle temasa geçeceğiz.
İlginiz için teşekkür ederiz!
Yorum Ekle