4 Elements
Toprak, Ateş, Hava, Su (yüksek çözünürlük için resme tıklayın)

Dünya’nın dört temel elementten oluştuğu veya maddenin dört temel halinin var olduğu şeklindeki inanışlar antik çağlardan başlayarak modern fizik ve kimyanın geliştiği yakın geçmişe kadar değişik medeniyetler tarafından kabul görmüş bir inançtır. Bu fotoğraftaki gibi toprak, ateş, hava ve suyun buluştuğu bir manzara ile karşılaşıp, yeni kara parçasının oluşumuna tanıklık edince bunların doğayı oluşturan temel unsurlar olduğuna inanmak hiç de zor gelmiyor gerçekten.

Bu fotoğrafı 13 Ağustos 2013’de Hawaii Adası’nda çektim (Tam yeri şurası) . Hawaii takımadalarının en güneyinde yer alan ve takımadaya ismini veren Hawaii Adası (ya da yerel söyleyişle “Büyük Ada”), aynı zamanda da takımadanın en genç adası; sadece 400.000 yıl yaşında.

hotspot
Pasifik Tabakası’nın kuzeybatıya kayarken sıcak nokta üzerinden geçmesi sonucu oluşan yanardağlar. (Kaynak: USGS)

Bu volkanik adaların ilginç oluşum mekaniği kabaca şöyle: Pasifik Tektonik Levhası kuzeybatıya doğru yılda 5-10cm hızla kayarken altında sabit duran, içi magma dolu sıcak bir nokta üzerinden geçiyor. Bu sıcak nokta içindeki lav levhanın o anda üzerinde duran kısmında bir yanardağ oluşturup oradan yüzeye akıyor. Levha hareketi nedeniyle yanardağ zamanla bu sıcak nokta üzerinden uzaklaşıyor, o zaman da sönüyor. Bu sönmüş yanardağın güneydoğusunda sıcak nokta üzerine denk gelen yerde yeni bir yanardağ oluşuyor, bu böylece sürüp gidiyor. Bu sisteme kısaca bant usulü yanardağ yapma makinası desek yalan olmaz hani. Bu sistem ile ortaya çıkan volkanların oluşturduğu Hawaii adalarının en yaşlıları haliyle kuzey batıda, en gençleri de güney doğuda yer alıyor. Erozyon ve yeraltı sularının çözücü etkisi ile  adalar zaman içerisinde küçülüyorlar, bu yüzden en kuzeydeki adalar küçükken, Büyük Ada gibi güneydeki adalar (adı üzerinde) büyük.

Hawaiianislandchain_USGS
Bant usulü üretilmiş olan adaların Pasifik’teki sıralanışları. (Kaynak: Wikipedia)

Büyük Ada hâlâ yapım aşamasında, adadaki beş volkandan ikisi (Kīlauea ve Mauna Loa) hâlâ aktif ve ada üzerine ve kıyılarına lav yığmaya devam ediyor. Son kez 3 Ocak 1983’de lav püskürtmeye başlayan Kīlauea Volkanı, o gün bu gündür aralıksız lav püskürtüyor; 1983’den bu yana 3,5 kilometreküpten fazla lav püskürtmüş vaziyette. Lav akıntılarının yönü zamanla değişiyor, lav bazen benim ziyaretimde olduğu gibi okyanusa dökülüyor, bazen de geçtiğimiz haftalarda haberlerde çıktığı şekilde yerleşim merkezlerine doğru akıyor (Ekim 2014’de lavlar Pahoa kasabasına geldi).

2003-3d-hawaiian-islands-usgs-i2809
Büyük Ada’daki aktif lav akışları kırmızı renk ile gösterilmiş. (Kaynak: Wikipedia)
Mapmaunaloa.svg
Hawaii Büyük Ada’yı oluşturan volkanlar. Mauna Loa ve Kilauea günümüzde de aktif. (Kaynak: Wikipedia)

Çektiğim bu fotoğrafın hikayesine gelince: Daha önce akıp soğumuş, yer yer cam kadar keskin ve bazen de son derece kaygan olan lavların üzerinde rehberlerin izinde 1 saat kadar yürüdükten sonra ulaştığımız tepeden çektiğim fotoğraflar arasından seçim yaparken bu fotoğraf dikkatimi çekti. Bu ayın fotoğrafı da bulutların arkasından birkaç yıldızla birlikte yüzünü gösteren ayın göründüğü ve suya akan lavların acılar içinde bağıran bir insan yüzünü çağrıştırdığı bu fotoğraf oldu.

Fotoğraf künyesi

  • Fotoğrafı çeken: Cüneyt Özdaş
  • Kamera: Canon EOS 6D
  • Lens: Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD
  • Odak uzaklığı: 24mm
  • Diyafram: f/4.5
  • Pozlama:  3.2 saniye
  • ISO: 1600
  • Resim Düzenleme Yazılımı: Adobe Lightroom
  • Yer: Hawaii, HI, USA

Kaynaklar

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cüneyt Özdaş

Ruhunu bilgisayar grafiklerine kurban etmiş bir bilgisayar mühendisi. Uzmanlık alanı fotogerçekçi sentetik görüntü üretmek. Bu aralar San Francisco'da gerçek zamanlı ışın-izleme teknikleri konusunda debeleniyor. Boş zamanlarında ( o da ne ola? ) fotoğraf çeker, gitar çalmaya çalışır, kendine elektronik oyuncaklar yapar.