Nebulae and Dust Around Orion (Dark Patch Fixed)
(Yüksek Çözünürlük için fotoğrafa tıklayınız)

Bu ay size tek bir kare içerisinde birçok bulutsu (nebula) getirdim. Avcı (Orion) Takımyıldızı’ndaki avcının kemeri ve kılıcını içeren bu fotoğrafta 22 tane ilginç gök cismi var. En belli başlı 4 tanesini soldan sayarsak:

Bu bulutsuların dördü de dünyamıza 1500 ışık yılı uzaklıktadır ve avcı bulutsusu (M42) Dünya’ya en yakın yıldız oluşum bölgesidir. Aslında bu bulutsular gökyüzünde oldukça büyük bir bölümü kaplar (bu resme 60 tane Ay sığabilir) ve parlak bulutsuların araları da daha silik görünen gaz ve toz ile doludur. Fotoğrafın Photoshop ile doğru ölçekte Ay ekleyip yıldızları da sildiğim aşağıdaki şekli, hem gaz ve toz bulutlarını daha iyi gösteriyor, hem de bulutsu sisteminin görünür büyüklüğü hakkında daha iyi bir fikir veriyor.

Nebulae and Dust Around Orion (Dark Patch Fixed, Stars Removed)
(Yüksek çözünürlük için fotoğrafa tıklayınız)

Bu fotoğrafı havanın açık olduğu bir aralık gecesinde, şehir ışıklarından uzakta deniz kenarında bir yerde çektim. Eğer bu fotoğrafı bir teleskop ile çektiğimi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz; bu fotoğraf tamamı sırt çantama sığabilen görece küçük ve hafif ekipmanlarla çekildi. Standard bir üç ayak üzerinde normal bir dijital fotoğraf makinası ve doğa fotoğraflarında sık kullanılan standart bir 300 mm’lik tele-objektif kullandım. Kullandığım ekipmanlardan sadece bir tanesi tipik değildi: O da uzun pozlama sırasında kamerayı Dünya ile aynı açısal hızda ancak tersi yönde çeviren küçük bir takip kafası (tracking head). Bu cihaz sayesinde yeterince ışık toplamak için uzun tuttuğum pozlama sırasında yıldızların arkasında uzun kuyruklar oluşmasını önlemiş oldum. Bu tek kare fotoğrafı oluşturmak için değişik ISO ayarlarında her biri 30 saniye pozlanan toplam 73 tane fotoğraf çektim, sonra bunları istatistik yöntemlerle birleştirerek hem görüntüdeki parazit (noise) miktarını azalttım hem de daha geniş bir dinamik aralık elde ederek tek resim içinde çok parlak ve çok soluk bölgeleri aynı anda gösterebildim.

Fotoğraf künyesi

  • Fotoğrafı çeken: Cüneyt Özdaş
  • Kamera: Canon EOS 6D
  • Lens: Canon EF 300mm f/4 USM L + Canon Extender EF 1.4x
  • Takip Kafası: Vixen Polarie Star Tracker
  • Odak uzaklığı: 300mm (Efektif 420mm)
  • Diyafram: f/4.0 (Efektif f/5.6)
  • Poz Süresi: 51 x 30 saniye (@ISO 3200) + 22 x 30 saniye (@ISO 12800)
  • ISO: 3200 ve 12800
  • Yazılımlar: Deep Sky Stacker, Adobe Lightroom, Adobe Photoshop
  • Yer: Mendocino, Kaliforniya, USA

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cüneyt Özdaş

Ruhunu bilgisayar grafiklerine kurban etmiş bir bilgisayar mühendisi. Uzmanlık alanı fotogerçekçi sentetik görüntü üretmek. Bu aralar San Francisco'da gerçek zamanlı ışın-izleme teknikleri konusunda debeleniyor. Boş zamanlarında ( o da ne ola? ) fotoğraf çeker, gitar çalmaya çalışır, kendine elektronik oyuncaklar yapar.