Shore fly DAPI 2
Tam boy görmek için fotoğrafa tıklayınız.

Bu ayın fotoğrafını bize Duygu Özpolat gönderdi. Açıklamasını da kendi kaleminden aktarıyoruz:

“Hayır bu bir buket çiçek değil, fotoğrafta sahil sineği dişisinin yumurtalığını görüyorsunuz!

Bu çirkin sinek için “aslında özünde güzel biri” desek yalan olmaz, zira bu ayın fotoğrafında gördüğünüz ihtişamlı yumurtalıktan bir değil iki tanesini vücudunda barındıran işte bu sineğin ta kendisi. Fotoğraftaki yumurtalık, DNA’ya bağlanarak ışıldayan, DAPI isminde özel bir boya ile boyandı. DAPI sayesinde dokudaki tüm hücrelerin çekirdekleri görüntülenebiliyor ve organın genel anatomisi ortaya çıkıyor.

Sahil Sineği

Böcekler çok hızlı bir üreme döngüsüne sahipler ve çoğu böcek, sahip olduğu üreme kök hücreleri sayesinde hem çok büyük sayılarda yumurta üretebiliyor, hem de üreme döngüsünü defalarca tekrar edebiliyor. Yeterli besin kaynağına erişebilen bir dişi böcek çok kısa zamanda yumurtalarını olgunlaştırıp bırakabiliyor. Üstelik bu esnada erkeğin ortalarda olmasına bile gerek yok. Eğer çiftleşme daha önceden gerçekleştiyse dişi, erkeğin spermini spermateka denilen ve yumurta kanalının hemen yakınında bulunan bir kesede saklıyor. Ortam şartları uygun olduğunda, yumurtalar bu sperm kullanılarak döllenip bırakılıyorlar.

Böceklerin birçoğunda, gelişen ve birbirinden farklı aşamalarda olan bir dizi yumurta hücresi yumurtalıkçıkları, yumurtalıkçıklar da bir araya gelerek yumurtağı oluşturuyor. Sahil sineği gibi tam başkalaşma geçiren (holometabola) böceklerde yumurtanın gelişimine hemşire hücre denilen özel hücreler yardımcı oluyor. Hemşire hücreler birbilerine ve yumurta hücresine sitoplazmik köprüler ile bağlılar. Bu köprüleri kullanarak ürettikleri protein ve mRNA’ları yumurta hücresine aktarıyorlar. Fotoğrafta gördüğünüz büyük mavi yuvarlaklar bu hemşire hücrelerin çekirdekleri.”

FOTO-02
Gelişmekte olan yumurtayı ve hemşire hücrelerini gösteren bir yumurtalıkçık şeması (Lynch and Roth, 2011’den uyarlandı)

Fotoğraf Künyesi

  • Fotoğrafı çekenler: B. Duygu Özpolat ve Ezgi Kunttaş-Tatlı
  • Ekipman: Olympus BX63 mikroskop
  • Yer: ABD’nin Massachusetts eyaletinde Woods Hole şehrinde bulunan Marine Biological Laboratory

Referanslar

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cüneyt Özdaş

Ruhunu bilgisayar grafiklerine kurban etmiş bir bilgisayar mühendisi. Uzmanlık alanı fotogerçekçi sentetik görüntü üretmek. Bu aralar San Francisco'da gerçek zamanlı ışın-izleme teknikleri konusunda debeleniyor. Boş zamanlarında ( o da ne ola? ) fotoğraf çeker, gitar çalmaya çalışır, kendine elektronik oyuncaklar yapar.