Sıcak yaz aylarının sonuncusuna girerken herkese merhaba. Gökyüzünün bol bol açık olduğu Ağustos ayının muhteşem sürprizleri bizleri beklemekte. Rehberi okuyup, hemen gözleme!
Merkür
Güneşe yakınlığıyla bilinen, çekingen karasal gezegen Merkür, ay başlarında, Güneş’ten 1 saat kadar önce doğarken ilerleyen günlerde gittikçe güneşe yaklaşacak. Bu durum gözlenmesini engeller.
Venüs
Gökyüzünün en parlak yıldızı halk arasında kutup yıldızı olarak bilinir. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Aksine, kutup yıldızı pek de parlak olmayan ve dikkat çekmeyen bir yıldızdır. Venüs gezegeni, Venüs ve dünya yörüngelerindeki konumlara göre dünyadan sadece 2 zamanda görülebilir; ya Güneş doğmadan önce doğu ufkunda ya da Güneş battıktan sonra batı ufkunda. Ağustos ayı boyunca Venüs, Güneş battıktan sonra batı ufkunda gökyüzünün en parlak cismi olarak görülecektir. En parlak cisim olmasını bırakın yıldız bile değil, sadece Güneş’ten aldığı ışığı yansıtan bir gezegendir.
Mars
Güneş doğmadan hemen önce kızıl kızıl yükselmeye başlayacaktır. Gözleme süresi kısa olmasına rağmen kolaylıkla doğu ufkunda görülebilir.
Jüpiter
Mars ile Jüpiter birbirine çok uzak olmalarına rağmen bu ay gökyüzünde yakın görülecekler. Güneş doğmadan önce doğan Jüpiter hava aydınlanana kadar 2-3 saat gökyüzünde olacaktır.
Satürn
Ay boyunca güney-batı yönünde olacak olan halkalı gezegen, günler ilerledikçe doğu ufkuna yaklaşmakta.
Bu Ay Kaçırılmaması Gerekenler
11 – 12 Ağustos: Takip edenler bilir, bu başlık altında birçok meteor yağmuru haberi yazdım. Fakat hiçbiri beni bu kadar heyecanlandıramamıştır. Meteor yağmurlarının, saatte ortalama 60 “yıldız kaymasıyla” kralı olan Perseidler bizlere muhteşem bir 2 gece hazırlıyorlar. Bir pirinç tanesinden 1 metre genişlikteki büyüklüğüne kadar her boyutta meteor, dünya atmosferine saniyede 120 km gibi yüksek hızlarla giriş yapabilirler. Aslında bu her gün olabilecek bir şey. Fakat Ağustos ayında bu olayın meydana gelmesi çok artmakta. Bunun sebebi olarak vakti zamanında Güneş’in etrafındaki yörüngesinde dolanıp gitmiş olan Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının ardında bıraktıklarıdır. Dünya kendi yörüngesinde ilerlerken bu artıkların içerisine girer. Meteorlar, gökyüzünde her yerde görülebilir. Fakat bütün meteorlar gözlenip, parlamaya başladıkları ve söndükleri yerin yönü gökyüzünde bir noktayı gösterir. Buna meteor yağmurunun radyan noktası denir ve bulunduğu takımyıldızına göre meteor yağmuruna isim verir. Perseid’ler, Perseus (Kahraman) takımyıldızından geliyormuş gibi gözükür. Doğal uydumuz Ay’ın ilkdördün evresinde olup erken batması ile Ay’ın oluşturduğu aydınlık etkisi ortadan kalkacak ve daha sönük meteorları bile görmenizi sağlayacaktır. Tabi ki ışık kirliliğinden uzak bir yerde gözlem yapmanız bu ihtimali çok daha fazla artırır. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi her iki günde de etkinlik düzenleyerek bu eşsiz doğa olayını izlemek üzere sizleri rasathaneye davet ediyor. Ayrıntılarını rasathane web sitesinden veya facebook adresinden takip edebilirsiniz. Meteor yağmurlarını anlatan bu video gözlem öncesi harika olur:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=zO83KP54YXs&w=360&h=270]
Ay Evreleri:
Ağustos ayı gökyüzü genel görünümü:
Bu bölüm bir harika ya.
Yazarının ellerine, emeğine sağlık..