Bu sayımızda, ayın fotoğrafı köşemizde, yaklaşan bahar aylarında allerjisi olanlarımızın baş belası olan küçük baloncuklara yakından bakalım dedik: Hatmi çiçeği (hibiscus) polenleri!
Fotoğraf: Cüneyt Özdaş
Makine: Canon 7D
Lens: Canon MP-E 65mm lens,
Yardımcı Ekipman: Canon MT-24EX flaş, Ev yapımı flaş difüzörü
Yüksek çözünürlük için tıklayın.
Bahar son hızıyla yaklaşırken allerjik bünyelilerin kabusu olan polenler havada uçuşmaya başladı. Bu uçuşan polen popülasyonuna oldukça büyük bir katkıyı da, dünyanın pekçok ülkesinde yaygın olarak yetişen, bizde de hatmi çiçeği ya da çin gülü adıyla bilinen hibiscus çiçeği yapıyor.
Polenler, tohumlu çiçekli bitkilerin erkek gametleri tarafından üretilen üreme hücrelerini taşıyan küçük baloncuklar. Eşeyli üreyen bitkilerde, bitkinin erkek organında üretilen üreme hücreleri, polenler halinde paketleniyor ve böcekler veya rüzgar yardımıyla çiçeklerin dişi organlarına ulaşmaya çalışıyorlar.
Her bir polenin içinde birden fazla hücre bulunuyor: vegetatif (dölleme özelliği olmayan) bir grup hücre ve dölleme fonksiyonu olan tek bir üretken(reprodüktif) hücre. Tüm bu hücreler, yağ ve protein bakımından zengin polen duvarı ile çevrili bir şekilde korunuyor, böylelikle içeriğindeki üreme hücreleri, kuruluktan, aşırı sudan, güneçten gelen radyasyondan korunabiliyor.
Çoğu polen yüzeyinde, buradaki fotoğrafta da görüldüğü gibi dikenler veya çukurlar mevcut. Bu diken ve çukurların birden çok işlevi var. Hem polen yüzeyini pürüzlendirerek, polenlerin düştükleri yüzeyde daha sağlam tutunmalarına yarıyorlar, hem de ortamdaki su miktarı değiştiğinde polenin genişlemesi ve sönmesi halinde taşıdığı genetik materyalin zarar görmesini engelliyorlar. Bilim insanları, polenleri bu diken ve çukurlarından tanıyabiliyorlar.
Polenler, allerjiye neden olup canımızı sıkıyorlar ama, bize pekçok konuda faydalı bilgiler de veriyorlar. Fosil kayıtlarında rastlanan polenler paleontoloji ve evrim hakkında bize ışık tutuyor, polenlerin bulunduğu zaman ait ortam hakkında bilgi edinmemizi sağlıyorlar.
Adli tıp alanında da sıkıklıkla polenlerden faydalanıyor. Olay mahalinde bulunen eşya, ceset ve diğer delillerin üzerinde bulunan polenler, adli tıp uzmanlarına, suçun işlendiği mevsimden, suç mahaline dek pekçok farklı ipuçları verebiliyorlar.
Yorum Ekle