Evde rahat koltuğunuz kurulmuş çocuklarınızı yatırmış olmanın getirdiği sessizlik ve sakinlik içinde şarabınızı yudumlarken kitabınıza kendinizi kaptırmışsınız. Huzur verici sakinlik ve keyif koridordan gelen “Babaaaa!!! (“Anne!!!! “de olabilir tabii :) ) Solucan yememde bir sakınca var mı?” sorusuyla paramparça oluyor. Neyse ki bu tip sorulara verilecek yanıtlarınız aklınızın bir köşesinde hazır:
“Yanında kırmızı şarap içersen yok. Beyaz şarap yalnız balıkla içilir.” ya da “Solucan açısından bakacak olursak evet“.
Bu yanıtlarından birini seçmekte zorlanıyorsunuz ama iyi bir ebeveyn olarak gezgin ve hayatta kalma uzmanı Bear Grylls’in makul yanıtında karar kılıyorsunuz:
“Hayatın buna bağlıysa tabii ki solucan yiyebilirsin hayatım. Ama bunu her gün yapmak istemezsin inan bana.”
Bu harika yanıtlar ebeveynliğin karmaşası ve koşturmacası içinde akla hemen gelecek gibi değilse de Gemma Elwin Harris tarafından derlenmiş “Küçük İnsanlardan Büyük Sorular, Hayli Mühim İnsanlardan Basit Cevaplar” isimli kitabı okumuşsanız işiniz oldukça kolay demektir.
Gazeteci Gemma Elwin Harris yaşları dört ile oniki arasında değişen on okulun öğrencilerinin ve aile dostlarının çocuklarının yanıtlarını en çok merak ettikleri soruları toplamış. Bu sorular arasında en çok merak edilenleri, en ilginç olanları dünyanın dört bir yanından konusunda uzman “hayli mühim” biliminsanlarına, filozoflara, sanatçılara, sporculara yanıtlamaları için yollamış. Çocukların harika sorularına basit, anlaşılır yanıtlar verenlerin isimlerine baktığımızda kendimizi bir ünlüler geçidinin içinde buluyoruz. Filozof ve dilbilimci Noam Chomsky, filozof A.C. Grayling, geçtiğimiz ay Açık Bilim’de tanıtımını yaptığımız Gerçeğin Büyüsü isimli kitabın yazarı ünlü biliminsanı Richard Dawkins ilk göze çarpanlar ama Alain De Botton, ünlü matematikçi Marcus du Sautoy, Dr. Simon Singh gibi daha bir çok önemli insan çocukların sorularını yanıtlayanlar arasında.
Sorular yanıtları veren mühim insanlardan çok daha dikkat çekici. “Çiş neden sarıdır?“, “Neden kızların bebeği olur da erkeklerin olmaz?“, “İçimi açıp midemi çözselerdi uzunluğu kaç metre gelirdi?” çocukların ilginç sorularından sadece bir kaç tanesi. Kitabın en önemli sorusu ise kapakta okuyucularla paylaşılmış: “Bir inek bir yıl boyunca osurmayıp biriktirdiği gazı bir kerede osursaydı uzaya fırlar mıydı?“. Yazar Mary Roach’un roketbilimci Ray Arons’ın da katkısıyla verdiği yanıtı öğrenmek için Şiirsel Taş’ın çevirisi ile Aralık 2012’de yayınlanan kitabı almanız gerekiyor.
Not: Bir tek kitabın isminde Hayli Mühim sıfatını çocuklar için kullansalar daha şirin olacakmış.
Yorum Ekle