Merhaba Dünya! ( Fotoğraf: Cüneyt Özdaş, Makina: Canon 7D, Lens: Canon MP-E 65 mm)
Merhaba Dünya! ( Fotoğraf: Cüneyt Özdaş, Makina: Canon 7D, Lens: Canon MP-E 65 mm)

 

 

Bu sayımızda, ayın fotoğrafı köşemizde, yumurtasını kırarak yaşama merhaba diyen bir güve tırtılı var: Merhaba Dünya! 

Fotoğraf: Cüneyt Özdaş
Makine: Canon 7D
Lens: Canon MP-E 65mm lens,
Yardımcı Ekipman: Canon MT-24EX flaş, Ev yapımı flaş difüzörü

Yüksek çözünürlük için tıklayın.

Güveler,  yaşamlarına önce tırtıl olarak başlayıp, ardından başkalaşım (metamorfoz) geçirerek devam eden canlılar. Bahar aylarında, dolap içlerindeki yün kazaklarımızda delikler açan ve naftalinle kaçırmaya çalıştığımız türlerden, lahanalara dadanan ve çiftçilerin başbelası olan türlerine dek, oldukça geniş bir aile güve ailesi. Yaklaşık 35 bin türleri ile, dünyanın hemen her yerinden mevcutlar.  Çoğu da parazit veya zararlı canlılar olarak biliniyorlar.

Oldukça benzedikleri kelebeklerden güveleri ayırmak başta zor gibi görünse de, aslında bariz farklılıklarını bilince, bu ayrımı yapmak oldukça kolay. Kelebeklerin gövdeleri daha ince ve uzunken, güveler fırça gibi antenleri, daha tüylü  ve kalın olan gövdeleri ve kanatlarının katlanma şekli ile kelebeklerden ayrılıyorlar. Kelebekler bir yere konduklarında kanatlarını kondukları yere dik hale getirip katlarken, güveler, genelde kanatlarını duvarla paralel tutuyorlar. Kelebekler, genelde gündüzleri aktifken, güveler geceleri daha aktif.

Solda görülen, kanaltlarını konduğu zemine dik katlamış bir kelebek, sağdaki ise bir güve.
Solda görülen, kanatlarını konduğu zemine dik katlamış bir kelebek, sağdaki ise kanatlarını zemine paralel tutan bir güve.

Cüneyt Özdaş, bu ayın fotoğrafında, yumurtadan yeni çıkmakta olan bir yavru güve tırtılının, yaşama merhaba dediği o özel anı yakalamış.

Yavru güve tırtılı, annesi tarafından bir yaprağın alt yüzüne sıkıca yapıştırılmış 0.65 mm boyunda, cam görünümlü yumurtanın kapağını açmış ve dünyaya ilk adımını atmaya hazırlanıyor.  Hemen yanında ise, henüz yumurtadan çıkmamış kardeşi, son hamleyi yaparak yumurtanın kapağını kırmak için hazırlanıyor.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Işıl Arıcan

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra ABD'de Sağlık Yönetimi üzerine yüksek lisans ve ardından gene ABD'de tıbbi bilişim ve proje yönetimi üzerine danışmanlık yaptı. Halen Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Bilgi İşlem Direktörü olarak çalışıyor. Çeşitli bilim dışı iddiaları ve hurafeleri inceleyen Yalansavar isimli blogun kurucusu ve yazarıdır.