Yepyeni bir yılın yepyeni bir Açık Bilim sayısında daha karşınızdayız. 2013 yılının, herkese bol yıldızlı, ışık kirliliğinden ve hava muhalefetinden uzak gözlemler getirmesi dileğiyle.
Merkür
Güneş’e yakın konumda olacağından gözlemlenemeyecek.
Venüs
Güneş’e yakın konumda olacağından gözlemlemek çok zor ve çok kısa sürecektir. Yine de Ocak ayının ilk günlerinde görmek isterseniz gün doğumundan önce yerinizi almalı ve doğu ufkunu izliyor olmalısınız.
Mars
Kızıl gezegen Mars’ı, gökyüzünde Güneş’e yakın bir konumda olacağından Güneş battıktan hemen sonra kısa bir süre için batı ufkunda görebilirsiniz.
Jüpiter
Güneş sistemimizin gaz devlerinden Jüpiter, Ocak ayı boyunca gökyüzünde.
Satürn
Halkalı gaz devi Satürn, gece saat 02:00 den sonra doğu ufkunda görülmeye başlayacak ve Güneş doğana kadar gözlenebilecek. Ufak bir dürbün veya teleskop ile halkasını ve gezegen üzerindeki kırmızı atmosfer çizgilerini görebilirsiniz.
Quadrantids Meteor Yağmuru
Saatte yaklaşık 40 meteor ile ortalamanın üzerinde olan Quadrantids meteor yağmuru 1-5 Ocak tarihleri arasında gözlenebilir. 3 ve 4 Ocak’ta maksimuma ulaşacak Quadrantids’leri neredeyse sondördünde olan ay battıktan sonra ışık kirliliği az olan bir yerde gözlemlemek en iyisi olacaktır. Radyan noktası çoban (Bootes) takımyıldızı olacağından sırt üstü uzanıp bu takımyıldıza doğru bakarsanız sönük olanları bile yakalayabilirsiniz.
Ay Evreleri:
Ocak Ay’ı Gökyüzü Genel Görünümü:
Yorum Ekle