2012 yılının bu son ayında Dünya, Güneş etrafındaki dolanımını bir kez daha tamamlayacak ve 2013 yılına merhaba diyeceğiz. Şimdiden herkese mutlu yıllar, bol yıldızlı yıllar!…

Merkür, Venüs, Satürn

Ufuktan yüksekliği gün geçtikçe azalan ve Güneş’in arkasına doğru ilerleyen Venüs’ün aksine gittikçe yükselen ve ay boyunca yükselmesine devam edecek olan Satürn’e sabahları Güneş doğmadan önce kısa bir süre de olsa Merkür eşlik edecek. Satürn gezegenini ufak bir teleskop ya da dürbün ile gözlemleyebilir, doğu ufkundaki parlak cisimlerden biri olacağından kolaylıkla bulabilirsiniz. Satürn’ün halkalarının ihtişamını kaçırmayın.

Şekil 1: Merkür, Venüs ve Satürn’ün doğu ufkundaki konumları.

 

Şekil 2: Satürn ve halkaları.

Mars

Mars ufkun altında olduğundan Aralık ayında gözlemlenemeyecek.

Jüpiter

3 Aralık’ta karşı konumda yani Dünya’ya en yakın konumunda olacak olan Jüpiter ay boyunca gökyüzünde olacak. Ay boyunca doğu ufkuna doğru alçalmaya başlayacak olan Jüpiteri ve 4 Galileo uydularını ufak bir teleskop veya dürbünle rahatlıkla görebileceksiniz. Gökyüzünün en parlak cismi olarak bulmakta zorluk çekmeyeceksiniz.

Şekil 3: Jüpiter karşı konumu.

İkizler Meteor Yağmuru (Geminids Meteor Yağmuru)

İkizler meteor yağmuru, saatte 60 adet ve birçok renkte gözlenebilecek meteorları ile en iyi meteor yağmurları arasındadır. Maksimuma 13 ve 14 Aralık’ta ulaşmasına rağmen 6-19 Aralık tarihleri arasında gözlenmeye başlanabilir. Meteor yağmurunun merkezi yani radyan noktası İkizler takım yıldızı üzerindedir. Bu tarihlerde Ay yeni ay evresinde olduğundan, ışık kirliliğinden uzak ve açık bir gökyüzünde harika bir şov sizleri bekliyor.

Şekil 4: Radyan noktası İkizler takımyıldızında.

Kış Gündönümü

21 Aralık – Kış gündönümü Türkiye saati ile 13:12 saati itibariyle gerçekleşecek. Güney kutbu yüzünü güneşe dönecek ve bu kuzey yarıküre için kış mevsiminin ilk günü olurken, güney yarıküre için yaz mevsiminin ilk günü olacaktır.

21 Aralık ve Maya Takvimi

İnsanları heyecanlandıran bir diğer olay 21 Aralık tarihinde Maya takviminin bitişi ile Dünyanın sonunun geleceği ya da gelmeye başlayacağı söylentisi. Bu konuyu Astronomi açısından bilimsel bir yaklaşımla ele alan, Kayseri Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü öğrencilerinden Aziz Kayıhan’ın, astronomi topluluğu ASTER’in 5. Astronomi Günleri’nde konu ile ilgili yaptığı sunumu izleyebilirsiniz:

[youtube https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YiJjqgjSJGM&w=480&h=360]

 

Ay Evreleri:

 

 

Aralık Ay’ı Gökyüzü Genel Görünümü (15 Aralık 00:00:00):

 

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cihan Tuğrul Tezcan

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü Yüksek Lisans öğrencisi. Kepler Uzay Teleskopu verileri ile Exoplanet keşfi, Yerden Exoplanet yeni gözlem ve analiz yöntemleri üzerine çalışıyor. Ankara Üniversitesi Rasathanesinde gözlem sorumlusu ve teknik ekip üyesi.