Pawan Sinha, beyinin görme sisteminin gelişimi hakkındaki çığır açan araştırmasını anlatıyor.

Sinha ve arkadaşları MIT’deki laboratuvarlarında, beynimizin etraftaki görüntüleri nasıl tanımayı öğrendiği, ve daha sonra bunları görüntü ve örgüleri nasıl tanıyabildiğini araştırıyorlar.  Bu çalışmanın bir parçası da Prakash Projesi. Proje kapsamında,  doğuştan kör olan çocuklara ücretsiz olarak görme yetisini kazandıran tedaviler yapıyor ve daha sonra bu çocukların beyinlerinin görsel verileri nasıl değerlendirdiğini inceliyorlar. Bu çalışma sinirbilim, mühendislik ve hatta otizm konusunda bize yeni ufuklar açıyor.

Prakash projesi sayesinde, Hindistan’ın en ücra köşelerine göz muayene merkezleri kuruldu. Bu merkezler, 2003 yılından beri 700’den fazla kör çocuğa ücretsiz göz muayene ve tedavi hizmeti sağlamış durumdalar.

Türkçe Çeviri: Işıl Arıcan, Gözden Geçirme: Ayşe Seda Demirel.

yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Işıl Arıcan

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra ABD'de Sağlık Yönetimi üzerine yüksek lisans ve ardından gene ABD'de tıbbi bilişim ve proje yönetimi üzerine danışmanlık yaptı. Halen Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Bilgi İşlem Direktörü olarak çalışıyor. Çeşitli bilim dışı iddiaları ve hurafeleri inceleyen Yalansavar isimli blogun kurucusu ve yazarıdır.