Ülkemizin önde gelen üniversitelerinden İstanbul Teknik Üniversitesi, lisans ve yükseklisans seviyesinde öğrenci yarışmalarında Dünya’nın pek çok üniversitesini geride bırakarak önemli başarılar elde ediyor.
Son on yılda pek çok öğrenci yarışmasına katılan İTÜ’lü öğrenciler yıllar içerisinde edindikleri tecrübeyi 2011-2012 eğitim döneminde kayda değer başarılara dönüştürdü.
Bunlardan ilki ATA Takımı. Amerikan Cessna Uçak Şirketi ve Raytheon Füze Sistemleri’nin destekleriyle ABD’de yapılan Tasarla, Yap, Uçur (Design/Built/Fly) İnsansız Hava Aracı yarışmasına dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerden 68 takım katıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi ATA Takımı, Illinois, Virginia Tech, MIT gibi Amerika’nın en iyi üniversitelerini geride bırakarak 4. oldu. Bu sonuçla, yarışma tarihi boyunca Türk takımlarının aldığı en iyi dereceye ve Amerika dışından katılan ülke takımları içinde alınan en başarılı ikinci dereceye imza atıldı.
Bu yıl 16. sı düzenlenen yarışmada takımlardan, insansız, elektrik motorlu ve uzaktan radyo kontrollü olarak uçurulan bir hava aracının tasarımı, üretimi ve görevleri yerine getirecek uçuşlarını gerçekleştirmesi istendi. Bu sene temel uçuş görevleri olarak 4 dakikalık boş uçuş, 3 tur boyunca 8 adet alüminyum bloğu taşıma uçuşu ve iki litre su barındıran bir su tankından 100 m irtifada suyun tahliye edilerek geri dönülmesi olarak belirlendi. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşan ATA Takımı, görev uçuşlarından sonra 167,41 puanla yarışmayı 4. olarak tamamladı.
UYARI Model Uydu Takımı ise başka bir başarıya imza attı. ABD başta olmak üzere dünyanın en iyi üniversitelerinden 35 ekibin yer aldığı Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi (NASA), Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü (AIAA) ve Amerikan Astronomi Topluluğu (AAS) katkılarıyla her yıl ABD’nin Texas eyaletinde düzenlenen geleneksel Mikro Uydu Yarışması’nda Türkiye’yi İstanbul Teknik Üniversitesi temsil etti. Mikro Uydu Yarışması Tasarla, Yap, Fırlat (Annual CanSat Competition -Design Built Launch)’a katılan İTÜ UYARI Model Uydu Takımı tüm rakiplerini geride bırakarak Dünya 1. si oldu. İTÜ UYARI ekibi yarışmada hem tasarım hem performans bakımından yarışma jürisinden tam not aldı. Takım Kaptanı Uzay Mühendisliği öğrencisi Süleyman Soyer, Uçak Mühendisliği öğrencileri Muhammed Yılmaz ve Veysel Yağmur Saka, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’nden Onur Şahin, Yunus Buğra Özer, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’nden Emre Atay ve MYO Elektronik ve Haberleşme Bölümü öğrencisi Murat Can Kabakcıoğlu’ndan oluştu. Öğrenciler mikro uydu ile ilgili çalışmalarını Elektrik-Elektronik Fakültesi bünyesindeki RF Elektronik Laboratuvarı’nda gerçekleştirdi.
İTÜ Güneş Teknesi Takımı ise ABD’de düzenlenen Solar Splash yarışlarında Türkiye’den katılan tek takım olarak ABD’li 22 takımı geride bırakarak Dünya Şampiyonu oldu. ABD’nin Iowa eyaletinde bu yıl 18’incisi düzenlenen yarışlarda Türkiye’yi İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşan Güneş Teknesi Takımı’nın “Odabaşı” isimli teknesi temsil etti. İTÜ, “Muavenet” isimli tekneyle Solar Splash 2007 ve 2008’de Dünya ikincisi olmuştu.
İTÜ Kuzgun Uçak Motoru Tasarım Takımı ise Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü (AIAA) ve Amerikan Makine Mühendisleri Odası Uluslararası Gaz Türbin Enstitüsü (ASME-IGTI) tarafından ortaklaşa düzenlenen “Motor Tasarım Yarışması”nda İstanbul Teknik Üniversitesi’nin “Kuzgun Takımı” hazırladıkları TURKjet-1 isimli tasarım projeleri ile Dünya ikincisi oldu. ABD’de on yılı aşkın süredir düzenlenen yarışmanın 2012 yılı konsepti; F-35 Müşterek Taarruz Uçağı’nın yarı boyutlarında olacak bir insansız savaş uçağı (UAV) hava aracının yüksek elektrik ihtiyacını motor performansından taviz vermeden karşılayacak bir ardyakıcılı turbofan motor tasarımı gerçekleştirilmesiydi.
48. Joint Propulsion Conference etkinliği kapsamında 1 Ağustos 2012 tarihinde Amerika’nın Atlanta Kenti’nde düzenlenen finallere, İTÜ Uçak Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Tunçer danışmanlığında Uçak Mühendisliği öğrencilerinden Coşku Çatori (Takım Kaptanı), Başar Burak Özkahya, Cihat Akın ve Oğuz Eren’den oluşan ekip katıldı.
İnşallah kıymetleri bilinirde beyin göçü ile dışarıya kaptırmayız.
Bu gidişle çok zor . Türk şirketler , hocaların danışmanlığında daha çok projeye ön ayak olarak destek olmalılar. itü de görünenden çok daha fazlası var.
ITU’lu olmak gururdur!
Mən də bu il İTÜ-lü oldum)))
Gedim görüm necə yerdir)
devletin de bu gençleri desteklemesi gerekir ki başarıları devam etsin. hepsi Türkiye olarak gururumuz.