Cepyayınımızın bu ayki konuğu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Y. Doç. Dr. Salih Özçubukçu.
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Salih, geçen nisan ayından bu yana ODTÜ’de kendi laboratuvarında çalışıyor.
Kendisi ile hem nükleer atıkların ayrıştırılmasına yönelik araştırmaları, hem de popüler bilim çalışmaları üzerine söyleştik. Kendisine söyleşi için bir kez daha teşekkür ederiz.
Notlar
- Bahsi geçen makale: Salih Özçubukçu vd., 2011. Selective Recognition of Americium by Peptide-Based Reagents. Inorganic Chemistry 50:7937.
- Söyleşide adı geçen lantanitler ve aktinitlerin periyodik cetveldeki yerlerini Şekil 1’de görebilirsiniz. Bunların asıl yeri ana kısımdaki açık pembe ve pembe renkli boş karelerdir, ancak cetveli fazla genişletmemek için cetvelin altında iki ek sıraya yerleştirilirler.
- Katalizör dergisi sitesi
- Bahsettiğim Anadolu Üniversitesi araştırmasının BBC Türkçe’deki duyurusu için buraya bakabilirsiniz. Ayrıca sempozyum bildirisini de okuyabilirsiniz: Hakan Ergül, Emre Gökalp ve İncilay Cangöz, 2010. Eski yoksulluk, yeni medya: Yoksullukla baş etmede yeni medya nasıl kullanılıyor (mu)? Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Stratejileri Sempozyumu, İstanbul, 13-15 Ekim 2010. s. 133-144.
- Salih’in ODTÜ’deki Popüler Kültürde Kimya dersinin sayfası ve o sayfadan eğitici (!) bir kısa video:
Çok başarılı bir röportaj olmuş; Salih Bey’e çalışmalarında ve “Popüler Kültürde Kimya” dersinde başarılar diliyorum. Dersiniz çok yaratıcı bir düşüncenin eseri; bu sayede öğrenciler günlük hayatımızda, tv’de ve yerküre üzerinde kimyanın hayatlarımıza ne şekilde fayda/zarar sağladığını daha açık bir şekilde görebilirler. Saygılar.