Mobil cihazlar, son yıllarda iletişim teknolojilerinde en hızlı büyüyen pazar payına sahip sektör haline geldi. 2010 yılı sonunda dünya nüfusunun %70’i mobil bir iletişim cihazı kullanmaya başladı, 2014 yılında ise mobil inetrnet kullanımının masaüstü bilgisayar kullanımını kat kat geride bırakması bekleniyor.

Mobil teknolojideki bu artış, insanların bilgiye bakış açısını da değiştiriyor. Artık çoğu kullanıcı online sosyal medya kullanarak ne yaptığını, ne düşündüğünü birbirleriyle paylaşıyor. Bu paylaşım ortamı, sağlık sektöründe artmış farkındalık olarak kendini gösteriyor. Sosyal medya, motivasyon verici uygulamalar, benzer hastalıklara sahip kişileri bir araya getiren siber-topluluklar sağlık sektörünün geleceğini şekillendirecek olan mobil sağlık teknolojisine de yön vermekte.

Mobil cihazlar artık sağlık alanında veri toplama ve paylaşmada kullanılıyor, kayıt tutuyor ve kullanıcının verilerini analiz etmesini sağlıyorlar.  Bunun sonucunda klinik karar destek mekanizmalarından, kronik hastalık yönetimine, davranış değişikliği programlarından veri analizine dek uzanan pek çok alanda yeni ufuklar açıyorlar.

Dünyanın önde gelen Kardiyologlarından olan ve şu anda sağlıkta inovasyon, kablosuz sağlık uygulamaları ve genomik tıp üzerine çalışan California’daki Scripps Translational Science Institute yöneticiliğini yapan  Dr. Eric Topol, 2009 yılında TEDMED bünyesinde verdiği ekteki konuşmasında yakında akıllı telefonlarımızı kullanarak yaşamsal verilerimizi ve kronik hastalıklarımızı nasıl kontrol edeceğimizi anlatıyor.  Gelecekte, tıp alanında — hepimizi hastane yataklarından uzak tutma konusunda yardımcı olacak — tıp bilimine yön verecek kablosuz cihazlara dikkatimizi çekiyor.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Işıl Arıcan

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra ABD'de Sağlık Yönetimi üzerine yüksek lisans ve ardından gene ABD'de tıbbi bilişim ve proje yönetimi üzerine danışmanlık yaptı. Halen Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Bilgi İşlem Direktörü olarak çalışıyor. Çeşitli bilim dışı iddiaları ve hurafeleri inceleyen Yalansavar isimli blogun kurucusu ve yazarıdır.