Yedi Milyarıncı insana bir mesajınız var mı? Yedi Milyarıncı İnsan Projesi size bu imkanı sunuyor.
Yedi Milyarıncı İnsan Projesi, 2009 yılında Yale Üniversitesi’nde akademisyen ve aktivistlerin öne sürdüğü Küresel Sorumluluk ve Vicdan kavramından doğdu. Yedi milyarıncı insan için Birleşmiş Milletler’in simgesel olarak öngördüğü doğum tarihi 31 Ekim 2011 idi.
Bilim insanlarına göre, insanın Afrika kıtasından dünyaya yayılması üzerinden, 60 bin ila 100 bin yıl arasında değişen bir zaman dilimi geçti. 1960’lı yıllara gelindiğinde ise dünyadaki insan nüfusu yaklaşık 3 milyarı bulmuş. Fakat işin çarpıcı yanı, 1960 – 2000 yılları arasında, yani sadece 40 yılda, 100 bin yıllık nüfus birikiminin iki katına çıkılmış olması. BM, 2037 yılında bu rakamın 9 milyara ulaşacağını söylüyor. Yani 20 yılda 2 milyar daha artacağız. Böyle bir üremenin içindeyken, sınırlı kaynakları olan dünyamızda gayet sınırsızmış gibi de tüketiyoruz. Durup, bunları düşünmek zorundayız.
7 milyarıncı insan projesi ile dünyada aciliyet kazanmış sorular üzerine kafa yormayı ve hızla akıp giden günlük aktivitelerimizden bir süreliğine sıyrılarak dünyamız hakkında bir muhasebe yapabilmeyi istedik. Fakat bu muhasebeyi demografik ve niceliksel çerçevenin dışına çıkartıp, rakamlara boğulan analizlerin ve tahminlerin ötesinde, 7 milyarıncı insana, ona bırakacağımız dünya üzerine samimi bir şekilde düşünerek, insancıl bir bağ ve küresel bir sorumluluk anlayışı yaratarak yapmak istedik.
Bilimin, insan ve gezegen arasındaki rekabetin sonuçlarını kestiremediği günümüzde, çözüm insanoğlunun kendi sorunları için geliştireceği ortak akılda yatıyor. Zira insanlık tarihinde birbirimize bu kadar yakın olduğumuz, kaderlerimizin bu kadar iç içe ve bağlantılı olduğu başka bir dönem daha olmadı. İnsanlık ve geleceğinin sorunlarına yapısal ve kalıcı çözümler getirmek için kurumsal politikalarla yetinilemeyeceğinin anlaşıldığı bu dönemde, bireylerin birbirlerine karşı sahip oldukları küresel sorumluluk fikrinin geliştirilmesine ihtiyaç duyuyoruz. Hiç tanışmasak, aynı ülkeyi hatta aynı coğrafyayı paylaşmasak da, yaşdaşımız, vatandaşımız dahi olmayan tüm dünyalılarla bizi bir arada tutan, yegâne ve en önemli ortak nokta, bu ortak aklın sebebini oluşturuyor. Düşüncelerimizi ve kaygılarımızı sadece kendimizle, ailemizle ve/veya yaşadığımız ülkeyle sınırlı tutma lüksüne artık sahip değiliz. Bu dünyada hep birlikte yaşıyoruz, artık birbirimizden daha çok haberdarız ve birbirimizden daha çok etkileniyoruz. Önümüzdeki nesillerin kaderi sadece kendi ulus devletlerinin içindeki dinamiklerle değil, dünyadaki dinamiklerle belirlenecek. Dolayısıyla bize vatandaşlık bağıyla bağlı olmayanlara karşı sorumluluğumuz veya borcumuz olup olmadığını da düşünmeliyiz.
Kurumsal şirketler ve ülkeler bazında bakarsanız, çok büyük çalışmalara rastlayamazsınız. Mevcut sistemin yürüdüğü dünyada birtakım çıkarlar var. O yüzden, bireyler olarak da harekete geçmemiz gerekiyor. Bireylerin sorumluluklarını hatırlatmak, üzerine düşündürmek ve birtakım talepler için harekete geçirmek istiyoruz. Dünyaya kulak verip, sivil inisiyatifin gücünü göstermek istiyoruz ve buna www.7milyarinciinsan.com sitesinde sembolik dahi olsa, 7 milyarıncı insan için mesaj toplayarak başladık. Hep birlikte, ona düşüncelerimizi, kaygılarımızı, tavsiyelerimizi aktaralım ve böylece kısa da olsa yaşadığımız dünya ile ilgili bir muhasebe yapalım…
Burcu Baran, Cansu Ekmekçioğlu ve Görkem Aydemir
Yorum Ekle