Araştırmacılar,yenilikçi bir üretim tekniği sayesinde duvarları insan saçından 1000 kez daha ince, sadece 100 nanometre kalınlığında olan tüpleri birbirine bağlayarak yeni bir mikro-örgü yapı yarattılar. Fotoğraf: Dan Little © HRL Laboratories, LLC.

HRL Laboratuvarları, California Teknoloji Enstitüsü ve California Üniversitesi Irvine Kampüsü bilimadamları, ortak yaptıkları araştırma sonucunu açıkladılar:  özgül ağırlığı 0.9 mg/cc olan ve Styrofoam™ malzemesinden yaklaşık yüz kat daha hafif olan dünyanın en hafif malzemesi.

Geliştirilen malzeme yeni “mikro-dantel” yapısı sayesinde şimdiye dek üretilmiş diğer tüm hafif maddelerin sınırlarını zorluyor. %99,99 oranında hava içeren bu malzemedeki %0,01 oranındaki katı maddeler, iç içe geçmiş içi boş tüplerden oluşuyor. Her bir tüpün duvar kalınlığı 100 nanometre, ki bu insan saçından 1000 defa daha ince.

Resimde görülen örnek %90 nikelden üretilen bir prototip. Ancak HRL’deki yapay malzeme bölümü yöneticisi Bill Carter, bu malzemenin başka maddelerden de imal edilebileceğini söyledi. Prototipin niktlden imal edilmiş olmasının tek nedeni, nikelin işlenmesinin kolay oluşu.

Malzemenin yapısı hafifliğin yanısıra, malzemenin metallerden beklenmeyen ilave özelliklere de sahip olmasını sağlıyor: enerji emilim katsayısı çok yüksek ve %50’den fazla esnemeden sonra bile eski şekline dönebiliyor. Amerika’daki Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) için geliştirilen bu yeni malzemenin havacılık endüstrisinde, pil elektrodlarında, veya ses, titreşim ve şok emici olarak kullananılabileceği öngörülüyor.

Bu inanılmaz buluşa ait detaylar, geçtğimiz ayki Science dergisinde yayınlandı.

HRL’deki Tasarlanmış Malzemeler grubunun yöneticisi Dr. Bill Carter’a bu malzemeyi havaya atarsak ne olacağını sorduk. Bize bu malzemenin bir kuştüyü gibi davranacağını ve yere düşmesinin şimdiye kadar bilinen en hafif malzemeden 10 sn daha yavaş olacağını” söyledi.

Dr. Bill Carter, mikro-dantel malzemelerin geleceğinin çok parlak olacağını düşünüyor:  “Modern  binalar, örneğin Eyfel Kulesi veya Golden Gate Köprüsü, mimarlarının öngörüsü sayesinde  göreceli olarak inanılmaz hafif, zamanın ötesinde yapılar. Bizler de benzer şekilde,  hafif malzeme üretiminde doğru malzeme seçerek ve nano ölçekte uygun yapılar tasarlayarak hafif malzeme üretiminde bir devrim yapmak niyetindeyiz.”

Kaynak: NPR, Los Angeles Times

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Işıl Arıcan

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra ABD'de Sağlık Yönetimi üzerine yüksek lisans ve ardından gene ABD'de tıbbi bilişim ve proje yönetimi üzerine danışmanlık yaptı. Halen Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Bilgi İşlem Direktörü olarak çalışıyor. Çeşitli bilim dışı iddiaları ve hurafeleri inceleyen Yalansavar isimli blogun kurucusu ve yazarıdır.