Gün geçtikçe doğal enerji sağlamak amacıyla çatılara kurulan güneş panelleri daha yaygın hale geliyor ama tüm çatılar buna uygun değil.
İsveç’te Gothenburg Üniversitesi’ndeki bilim adamları güneş ışınlarının isabetleri üzerine muhtemel en büyük değeri hesaplayabilen bir sistem geliştirdi. Kullanım alanı tüm şehir de olabilir, mahalleniz de, herhangi bir çatı da. Bilim adamları pilot projeleri için çalışmalarını Gothenburg’ta gerçekleştirdiler.
Gothenburg Üniversitesi – Yer Bilimleri Bölümü’nden Fredrik Lindberg, yapmış oldukları çalışma hakkında “Bir bölgedeki çatılar yapıları gereği güneş panellerinin kurulumu için belli faktörler göz önüne alındığında daha çok veya daha az uygun olabilir. Bu faktörler örneğin çatının çevre binaların veya ağaçların gölgesi altında ne kadar kaldığı, çatının eğimi, güneş ışınlarının geliş açıları vb. olarak sayılabilir. Günümüzde ilk defa herhangi bir çatının yıl boyunca aldığı güneş enerjisini hesaplayabileceğiz.” diyor.
Gothenburg Üniversitesi’ndeki bilim adamları danışmanlarla yürüterek geliştirdikleri, çatılardaki güneş panellerinden üretilebilecek enerji potansiyelini hesaplayabilen sistem, SEES (Solar Energy from Existing Structures), yani “Mevcut Yapılardan Edinilen Güneş Enerjisi” adıyla alnılıyor. İşin güzel olan kısmı bu sistemin tüm şirket ve belediyelerce serberstçe kullanılabilecek olması.
Bu sistem coğrafi verileri toplayan, depolayan, analiz eden ve sunan bilgisayar tabanlı bir coğrafi bilgi sistemi üzerine kurulmuş. Bunun anlamı, sistem uygun çevrelenmiş gerçek çatılar tarif edebiliyor. Modellenmiş olan güneş üç boyutlu olarak yapılandırılmış çevreyi ışıtırken çevredeki binaların, tepelerin ve ağaçların nasıl gölgeler oluşturduğunun benzetimini yapıyor.
Bahsi geçen gölge etkisi aylık hesaplanabileceği gibi, tüm yılı kapsayacak şekilde de hesaplanabiliyor ve bu da çatıların belli kısımlarının bazı zamanlarda enerji toplamak için uygun olmadığının belirlenmesinde hatta koşullara en uygun şekilde eğim verilmesine olanak sağlıyor. Bu yolla, çatı üzerinde verilen alan içinde her bir bölge üzerine düşen toplam güneş enerjisinin metrekarede kaç kilowatt-saat enerji üretebildiğini hesaplamak mümkün.
Fredrik Lindberg pilot kasaba olarak Gothenburg’u seçtiklerini ancak bu metodun gerekli verilerin sağlanmasıyla birlikte tüm belediyelerde uygulanabileceğini ve böylece insanların çatılarının güneş enerjisi depolamak için uygun olup olmadığının kararını verebileceklerini söylüyor.
Güneş enerjisi projesi Gothenburh Üniversitesi ile WSP Analiz ve Strateji Danışmanlarının işbirliğiyle yürütüldü ve final raporu Ekim(2012) ayı içinde sunuldu.
Kaynak: ScienceDaily
Gozden kacabilecek bir nokta, gunes enerjisi uzerine konusulurken bazen atlaniyor, arastirmanin yapildigi yer ekvatora ne kadar yakinsa, o kadar cok gunes enerjisi toplayabildiginiz. Bu arastirma Isvec te yapilmis, ulkemizde daha farkli sonuclar elde edilebilirdi.
Zaman ayırıp bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim, sistem elindeki coğrafi ve deneyimsel verilerden en iyi performansı alabileceğiniz çatı modelini oluşturuyor, sürdürülebilir çevre için çok iyi olacaktır lakin ülkemizde, muhtemelen de çoğu yerde lokal imar mevzuatlarına aykırı durum ihtiva edecek ve işin esprisi kalmayacaktır, bürokrasi gene bilimin önünü tıkayacaktır.
Köye yapmayı planladığım bir hobbit evi var, önüne, yanına veya uygun bir yerinede güneşin yönüne göre dönen küçük güneş panelleri olacak. :)