Açık Bilim Cepyayını için ilk söyleşimizi, epilepsi araştırmaları ile tanınan Prof. Dr. Filiz Onat ile yaptık.

Prof. Dr. Filiz Onat

Prof. Onat, hâlen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi, aynı zamanda Marmara Üniversitesi Epilepsi Araştırma ve Uygulama Merkezi müdürü, ve Beyin Araştırmaları Derneği‘nin önceki başkanı. Hoca’nın onlarca bilimsel makalesi var, ancak biz en günceline odaklandık.

Kendisine söyleşi için bir kez daha teşekkür ederiz.

Notlar

yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Bugun toplum genelinde oldukça sık rastlanan bir hastalık olan Epilepsi alanında yapılan temel bilim araştırmaları hakkında merak edilen birçok sorunun aydınlatıldığı bir soylesi olmus. İcerisinde bircok onemli mesajin yer aldigi bu degerli soylesinin evrensel bilime katkıda bulunmayı hedeflemis genc arastirmacilara ulasmasına aracilik ettigin icin, Cagri seni kutluyor ve basarilarinin devamini diliyorum.

  • Keyifle dinledim..Bu röportajların etkin olarak devamını diliyor, tebrik ediyorum…

  • Yanıp sönen ışıkların epilepsi nöbetlerini tetiklediği gerçeğine istinaden, Emniyet Gn.Md.lüğü talimatıyla sürekli tepe lambası açık dolaşan polis araçlarının özellikle yoğun ve yavaş akan trafikte tehlike yarattıkları söylenebilir mi? Bazen dakikalarca bir ekip arabasının arkasında yol almak zorunda kalanlar için epilepsi krizi riski var mıdır?

    • Bu konuda bulabildiğim uzman görüşü (Harding vd., 2005), bu nöbetleri yaratan görüntülerin bazı özel niteliklere sahip olduğu yönünde: Metrakareye 20 kandeladan fazla aydınlanma, 3 hertzten fazla frekans, merkezi görme alanının en az %10’unu kaplama gibi, hem ışığın kaynağını, hem de bireyin ışığa göre konumunu ilgilendiren ayrıntılar.

      Bahsettiğiniz ışıkların bu niteliklerde olup olmadığını bilmiyorum.

      Bunun yanı sıra, polis araçları trafikte çokça bulunduğundan, üzerlerindenki ışıklar nöbete sebep olacak özellikte olsaydı şimdiye kadar birkaç vaka duyardık gibime geliyor. Ama bu olmayacağının garantisi değil tabii.

Çağrı Yalgın

Tampere Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı olarak mitokondri hastalıklarını genetik yöntemlerle inceliyor. Daha önce de Japonya'daki RIKEN Beyin Bilimleri Enstitüsü'nde sinir hücrelerinin uzantılarının oluşumundaki ırsi etmenleri inceleyerek Saitama Üniversitesi'nden doktora almıştı. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Bornova Anadolu Lisesi mezunu.