Artık havalar ısınmaya, bulutlar gökyüzümüzden çekilmeye başladılar. Bu da demek ki uzun ve uykusuz gökyüzü gözlemleri bizleri bekliyor. Kahvelerinizi şimdiden hazırlayın.
Merkür
Merkür gezegenini gözlemlemek, Güneş’e en yakın gezegen olmasından dolayı çok zordur. Yakın olması, Güneş ile doğup battığı anlamına geldiğinden eğer uygun konumdaysa ya Güneş doğarken ya da Güneş batarken çok kısa bir süre gözlenebilmesini sağlar. Uygun konumdan kasıt ise bizim bakış doğrultumuza göre Güneş’ten doğuya doğru veya batıya doğru en uzak olması anlamına gelir. Nisan ayının başlarında, işte bu özel konumlarından biri olan batı uzanımında olacak olan Merkür, Güneş doğmadan önce görülecektir. Hava hızla aydınlandığı için çok kısa sürecek bu gözlem.
Venüs ve Mars
Bu iki gezegende bu ay Güneş ile oldukça sıkı fıkı. Yani gökyüzündeki konumları Güneş’e yakın olduğundan ikiside bu ay gözlenemeyecek.
Jüpiter
Uzun zamandır gözlem listemizde olan gezegenlerin devi, halen gökyüzünde parıl parıl parlıyor. Fakat her güzel şey gibi bu da kısa sürecek. Güneş battıktan sonra 3 saate yakın gökyüzünde kalacak ve gittikçe Güneş’e yaklaşmaya başlayacak. Nisan ayının sonunda bu süre 1 saate inecek.
Satürn
Bir dev gezegen gider öbürü gelir üzülmeyin. Hatta gözlem için ufak çaplı bir gözlem aracıyla bile gözlenmesi en zevk veren ve şaşırtan Satürn bu ay boyunca tüm gece gökyüzünde olacak. Gözlem aracının büyütmesine göre, Satürn’e ilk baktığınızda ki bakma amacı genelde bu olur, o muhteşem halkalarını göreceksiniz.
Bu Ay Kaçırılmaması Gerekenler
14 Nisan: Ay ile Jüpiter birbirinin yakınında olacaklar. Günbatımından sonra 3 saat kadar bu yakınlaşmayı izleyebilirsiniz.
21, 22 Nisan: Lyrids meteor yağmuru. Işık kirliliğinin olmadığı ve Ay’ın, Yeni Ay evresinde olduğu bir zamanda saatte 20 meteor yani genel deyişiyle “yıldız kayması” sizleri bekliyor. C/1861 G1 Thatcher kuyrukluyıldızının ardından bıraktığı küçük taş ve toz parçacıklarının atmosferimize girişi olan bu olayı 16-25 Nisan tarihleri arasında gözlemleyebilirsiniz. Meteor yağmuru gözlemlemek için hiçbir gözlem aletine ihtiyaç yok. Boynunuzun ağrımasını istemiyorsanız yere uzanın ve gökyüzünde olabildiğince büyük bir alan görmeye çalışın.
25 Nisan: Parçalı Ay Tutulması. Ülkemizden tamamı gözlenebilecek olan bu parçalı ay tutulmasında, Ay, Dünya’nın yarı-gölgesine girecek. Ay’ın kararmasını beklemeyin, çok az bir kızarma göreceksiniz. 21:03:41 saatinde başlayacak, en fazla tutulmanın olduğu saat 22:54:04’ten sonra, 01:11:23 de ise tamamen sona erecektir. Ayrıntılı bilgi için bu adrese bakabilirsiniz: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/LEplot/LEplot2001/LE2013Apr25P.pdf
Ay Evreleri
Nisan Genel Gökyüzü Görünümü
Yorum Ekle