Şubat ayının tatil dolu günlerini, sıkıca giyinip, açık gökyüzünde saatlerce gözlem yaparak geçirmeniz dileklerimle Şubat ayı gökyüzü rehberini başlatıyorum. İyi okumalar!

Merkür

Görmeyi bilen gözler için, Güneş’in ilk komşusu Merkür gezegeni ay boyunca günbatımından sonra kısa bir süre gözlenebilecek. Görmek için teleskopla veya dürbünle bakmak isteyen okuyucularımız bir güneş  filtreleri yoksa bu fikirden vazgeçmeliler.

Merkür Gezegeni
Şekil 1: Merkür gezegeni

Venüs

Şubat ayı ilerledikçe Güneş’e iyice yaklaşmakta olan Venüs ancak güneş doğmadan önce çok kısa bir süre görülebilmekte.

Mars

Güneş battıktan sonra 1 saat kadar gökyüzünde kalıp, batı ufkundaki ilerleyişine devam edecek.

Jüpiter

Güneş battıktan sonra meridyen çizgisi üzerinde olacak dev Jüpiter, gece yarısına doğru batı ufkuna ulaşacak ve batacak. Bu süre içerisinde görülmeye değer gökcisimlerinden.

Jüpiter Gezegeni
Şekil 2: Jüpiter gezegeni

Satürn

Jüpiter ile birbirini kovalayan diğer bir gaz devi, halkalı şeker Satürn gezegeni gece yarısından sonra doğmaya başlıyor ve her geçen gün daha erken doğuyor.

Satürn Gezegeni
Şekil 3: Satürn gezegeni

Ay Evreleri:

Şubat ayı gökyüzü genel görünümü:

Şekil 4: 15 Şubat 2013 00:00:00’da gökyüzünün genel görünümü

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cihan Tuğrul Tezcan

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü Yüksek Lisans öğrencisi. Kepler Uzay Teleskopu verileri ile Exoplanet keşfi, Yerden Exoplanet yeni gözlem ve analiz yöntemleri üzerine çalışıyor. Ankara Üniversitesi Rasathanesinde gözlem sorumlusu ve teknik ekip üyesi.