Açık Bilim Cepyayını’nın üçüncüsünü, İTÜ Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. A. Rüstem Aslan ile yaptık.
Prof. Dr. A. Rüstem Aslan hâlen İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak ve İTÜ Rotorlu Hava Araçları Tasarım ve Mükemmeliyet Merkezi’nde proje yürütücü yardımcısı olarak çalışıyor.
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Prof. Dr. A. Rüstem Aslan hâlen İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği Bölümü Başkanı olarak ve İTÜ Rotorlu Hava Araçları Tasarım ve Mükemmeliyet Merkezi’nde proje yürütücü yardımcısı olarak çalışıyor. Araştırma ve ilgi alanları başta uzay araçları tasarımı ve uzay çalışmaları ile dönel kanatlı insanlı/insansız hava araçları olmak üzere, akışkanlar mekaniği ve aerodinamik, hesaplamalı akışkanlar dinamiği ve uygulamaları, mikro-akışlar, savunma teknolojileri ve mühendislik eğitimi konularıdır. Bu konularda ders, yayın, araştırma ve proje çalışmaları ve tez çalışmaları yapmakta, yaptırmaktadır. Büyük çoğunluğu hakemli dergi makalesi ve uluslararası konferans bildirisi olmak üzere 100’ün üzerinde yayını vardır.
Söyleşimizde kendisi ile Türkiye’nin ve İTÜ’nün uzay çalışmaları üzerine konuştuk.
Kendisine söyleşi için bir kez daha teşekkür ederiz.
Notlar
- Rüstem Hoca’nın söyleşide kullandığı IAF terimi Türkçesi Uluslararası Uzay Federasyonu olan The International Astronautical Federation’ın kısaltmasıdır.
- Rüstem Hoca’nın 2005 öncesi dönemde “çalışma arkadaşları ile ulusal imkânlarla yapmak için istek koydukları halde bunun yerine İngiltere’den Teknoloji Transferiyle alınacağı söylenmesine rağmen anahtar teslimi aldığımızı” söylediği uydu BilSat1. Rüstem Hoca söyleşide” 2005 öncesi dönemde Uzay çalışmaları yapıldı ancak biz dâhil edilmedik” sözlerine örnek olarak kendi projelerinin yerine BilSat1’in yurt dışı üretiminin tercih edilmesini gösteriyor.
- Rüstem Hoca’nın 2009 yılında Uzay’a ilk yerli uydumuzu gönderdik dediği uydu İTÜpSAT1 hala daha görevini başarı ile yerine getirmektedir.
Konuk Yazar Hakkında: Duran Serkan Kılıç
İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği bölümünde öğrenci olan Duran Serkan Kılıç; bilişim, tarih, edebiyat ve felsefe ile ilgileniyor.[/box]
Yorum Ekle