Her gün gazetelerde, medyada sağlıklı yaşam için pek çok öneri yayınlanıyor.  Kimi zaman birbiriyle de çelişebilen bu önerilerin hangilerinin doğru, hangilerinin aldatmaca olduğunu nasıl anlayabiliriz?

Doktor ve epidemiyolojist Ben Goldacre, hızlı bir sunumla bize asılsız beslenme önerisi iddialarından ilaç endüstrisinin yaptığı aldatmacalara giden örneklerle, kanıtların nasıl saptırılabileceğini gösteriyor.

Ben Goldacre, 1976 doğumlu İngiliz doktor, psikiyatrist, araştırmacı, yazar ve gazetecidir.  Bilimi anlatmanın en iyi yolunun, sahte bilimi didiklemek olduğunu her fırsatta vurgulayan Dr. Goldacre, halen The Guardian gazetesinde  haftalık olarak yayınlanan Bad Science isimli köşenin yazarıdır. Yazılarında özensiz gazeteciler tarafından yazılan bilimle çelişen yazılar, özellikle sağlık konusunda ortaya atılan bilimsel geçerliği olmayan iddialar, ilaç firmalarının yaptığı etik dışı uygulamalar, tıbbi şarlatanlar ve bilimsel verileri saptıran her tür yayın ve kişiyi ele alan Dr. Goldacre’nin aynı isimli çok satan bir kitabı da mevcuttur.

 

yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Kendisinin muthis kitabi “Bad Science” turkçeye “Sağlıklı Yaşam Yalanları” adı ile çevrildi. Sanirim en az satan kitaplar listesinin birinciligine oynadi. Oysa “Saglikli yasamin 10 sirri” basligi kullanilsaydi bugun Ben Goldacre Bodrum’dan yazlik, arsa alir ustune taksitle araba alirdi.

Işıl Arıcan

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra ABD'de Sağlık Yönetimi üzerine yüksek lisans ve ardından gene ABD'de tıbbi bilişim ve proje yönetimi üzerine danışmanlık yaptı. Halen Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Bilgi İşlem Direktörü olarak çalışıyor. Çeşitli bilim dışı iddiaları ve hurafeleri inceleyen Yalansavar isimli blogun kurucusu ve yazarıdır.