Temmuz ayında gökyüzünün genel görünümü.

Açık bilim okurlarına merhabalar,

Gündüzleri bunaltıcı hava sıcaklığına eriştiğimiz bu günlerde serin ve açık gözlem geceleri bizleri bekliyor.

İyi seyirler!

Merkür

Küçük karasal gezegenimiz Merkür halen Güneş diskine yakın. Bu nedenle Merkür’ü bu ay da gözlemleyemeyeceğiz.

Venüs

6 Haziran’da bu yıl için şovunu (Venüs Geçişi) yapıp Güneş diskine yakın olarak ilerlemekte olan Venüs gezegeni Temmuz ayında, ay ortasından itibaren Güneş doğmadan hemen önce doğu ufkunda parlak bir şekilde gözükecektir. Hatta 16 Temmuz tarihinde hemen yakınlarında bulunan Jupiter ve Ay ile birlikte harika bir görüntü oluşturacaklar. Bu tarihte Ay, hilal evresine çok yakın olduğundan Venüs ve Ay bir Türkiye bayrağı oluşturacaklar, fotoğrafçıların dikkatine.

Tıklayarak büyütebilirsiniz.

Mars

Kızıl Gezegen, Mars, Temmuz ayının ilk bir kaç gününde batı ufkunda görülecek ve gün geçtikçe ufkun altına doğru ilerleyecektir. Bu nedenle Temmuz ay’ı Mars gözlemi için uygun olamayacak.

Jüpiter

Güneş sistemimizin en büyük çaplı ve kütleli gezegeni dev gaz gezegen Jupiter nihayet bu ayın son günlerinde Doğu ufkundan yükselmeye başlıyor. Ufak bir teleskop ile dahi disk şeklinde görebilir, biraz daha büyük çaplı teleskoplar ile yüzeyinde ki fırtınaları görebilirsiniz.

Jupiter nihayet bu ayın son günlerinde Doğu ufkundan yükselmeye başlıyor.

Satürn

Mars’ı takip eden Halkalı dev gezegen Satürn ise ay ortalarına kadar batı ufkunun hemen üzerinde gözlemlenebilir. Fakat ay ortasından sonra ufkun altına girecek ve gözleme uygun olamayacak.

Ring (Halka yada Yüzük) Nebulası

Astronomların evlenme teklifi ederken kullandığı ve verilebilecek en büyük yüzük olan Yüzük Nebulası bu ay boyunca gökyüzünde. Lyra (Çalgı) takımyıldızının alanı içerisinde bulunan Yüzük Nebulasını gözlemlemek için teleskopunuzun olması şart. Fakat 10 cm ve yukarısı çapa sahip teleskoplar ile rahatlıkla halka yapısı gözlenebilir ve ortasında duran Beyaz Cüce yıldızını görebilirsiniz.

Nebula veya Türkçe adı ile Bulutsu, en basit haliyle yıldızlararası uzayda bulunan çoğunlukla hidrojen, helyum ve diğer gazlardan oluşan toz bulutudur. Yıldızlar doğar, büyür ve ölürler. Bir yıldız sahip olduğu kütleye göre yaşamının sonunda farklı şiddetlerde patlar ve arkasında artıklar bırakır. Ring Nebulasını oluşturan artıklar ve ortasında bulunan Beyaz Cüce yıldızı kendisinin bir nesil önceki yıldızdan kalanlardır. Güneşimizin kütlesi gereği yaklaşık 4.5 milyar yıl sonra Güneşimiz de benzer bir nebula bırakacaktır.

Ay Evreleri:

 

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cihan Tuğrul Tezcan

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü Yüksek Lisans öğrencisi. Kepler Uzay Teleskopu verileri ile Exoplanet keşfi, Yerden Exoplanet yeni gözlem ve analiz yöntemleri üzerine çalışıyor. Ankara Üniversitesi Rasathanesinde gözlem sorumlusu ve teknik ekip üyesi.