NASA’nın Cassini uzay aracından çekilen görüntülere dayanarak yapılan bir dizi çalışma, Titan’da Dünya benzeri bir mevsim döngüsü olabileceğini gösterdi.
Kendi güneş sistemimizde olası konak hayallerimizi süsleyen Satürn’ün Titan uydusunu inceleyen bilim adamları, Cassini tarafından çekilen fotoğraflara dayanan bir dizi yeni çalışmayla Titan bulmacasını çözmeye yönelik önemli bulgular ortaya koydular.
Cassini bilim adamı Conor Nixon ve Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndan Ralph Lorenz, Titan atmosferinde ve yüzeyinde Dünya’da olduğu gibi bulutlar, yağmurlar, vadiler ve göller olabileceğini, ayrıca beklenmedik bir şekilde Titan’da bir mevsim döngüsü bulunabileceğini ifade ettiler.
Stephan Le Mouelic’nin liderliğindeki, Nantes Üniversitesi bünyesinde bulunan Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS)’te çalışan diğer bir Cassini ekibi Titan’ın kuzey kutbundaki bulutu inceleyerek mevsimsel değişimler hakkında yeni bulgular ortaya koydular.
Mouelic ve ekibinin incelediği, beş yıldan uzun bir süredir Cassini’nin görsel ve kızılötesi haritalama spektrometresinden elde edilen ve yeni yayınlanan bir fotoğraf seti, kuzey yarım küreye yaz gelmesiyle birlikte bulut katmanının inceldiğini ortaya koyuyor. Cassini’nin 2004 yılında Satürn sistemine varmasıyla ilk kez tespit edilen bulutu incelemek için 2006 yılı Aralık ayında doğan fırsatı değerlendiren bilim adamları, kuzey kutbunun 55 derece kuzey enlemi üzerinde kalan kısmının tamamının bulutla kaplı olduğunu tespit etmişlerdi, ancak 2009 yılında incelen bulutlar yüzeyi açık ettiler ve Kraken Mare adı verilen hidrokarbon denizi ve onu çevreleyen gölleri gözlemleme şansı buldular. Le Mouelic’e göre her bir fotoğraf sırayla bakıldığında Titan atmosferinin mevsimlere göre değiştiğine dair önemli kanıtlar sunuyor.
Titan’ın mevsimsel farkları değil, gece-gündüz farkları da araştırma konusu oldu. Cassini’nin kompozit kızıl ötesi spektrometresi, ise Titan’ın yüzey sıcaklığını inceledi ve Goddard’dan Valeria Cottini tarafından yönetilen başka bir ekip Titan’ın gece/gündüz sıcaklıkları arasında fark olduğunu ortaya koydu. Bu fark, 1,5 Kelvin kadar küçük, zira Titan’ın bir günü 16 Dünya gününe eşit.
Londra Üniversitesi Akademisi’nden Dominic Fortes’a ait bir başka makale ise Titan’ın Dünya benzeri jeolojik yapıya sahip bir yüzeye sahip olabileceğini belirtti. Cassini Radyo Bilimi Deneyi kapsamında elde edilen verileri kullanarak çeşitli modeller geliştiren Fortes, uydunun çekirdeğinin beklenenden daha az yoğun ama yüzeyden daha yoğun olduğunu gösterdi. Fortes’in yeni modeli, Titan atmosferinde bulunan ve çekirdekten kaçamıyor gibi görünen metan ve argon-40 varlığını açıklamanın zorluğuna da dikkat çekiyor.
Kaynak: ScienceDaily
Yorum Ekle