Michigan Üniversitesi’nde zebra balıklarıyla hasarlı ağ tabakaların yenilenmesi konusunda yapılan çalışmalar, ileride benzer yollardan insanlar için de uygulanabilir.

Bu gelişmeden elde edilen bilgiler, makula dejenerasyonu (sarı noktanın hasarlanması) ile glokom (göz iç basıncının artması) hastalıklarının seyrinin yavaşlatılması veya tamamen iyileştirilmesinde işe yarayabilir.

Boyanmış bir zebra balığı larvası beyni. (Fotoğraf: Wellcome Images, Flickr)

Michigan Üniversitesi Moleküler ve Davranışsal Sinirbilim Enstitüsü’ndeki çalışmalarında Prof. Daniel Goldman ve doktora sonrası araştırmacılar Jin Wan ile Rajesh Ramachandran, heparin-bağlayıcı epidermal-benzeri büyüme faktörü adlı molekülün (heparin-binding epidermal-like growth factor, HB-EGF) ağtabaka yenilenmesi esnasında çok önemli bir rol oynadığını keşfetti. Bulguları, son çıkan Developmental Cell dergisinde yayınlandı.

Goldman “Bu faktörün tüm sürecin başlaması için yeterli olduğunu gördük” diyor.

Zebra balığının ağtabakası hasar gördüğünde, HB-EGF salgılanıyor ve bu salgı ağtabakadaki Müller gliası denen sinirsel destek hücrelerinin bazılarında bir dizi değişikliği tetikliyor. Bunlar da hasar görmüş dokulardaki hücreleri yeniden kök hücreye çevirerek hasarın tamirini gerçekleştiriyor. Hatta HB-EGF tarafından uyarılan Müller gliası, hasar görmemiş gözlerde dahi kök hücre dönüşümü sağlayabiliyor.

Goldman’a göre şimdi, benzeri durumu memelilerde araştırmak gerekiyor.

 

Kaynak:
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120214170957.htm

Not: Zebra balıklarıyla sinirbilim çalışmaları yürüten Dr. Emre Yakşı ile geçen ayki söyleşimiz için tıklayın.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Murat Pınar

Boğaziçi Üniv. - Kimya Mühendisliği mezunu Murat Pınar, ilaç sektöründe üretim uzmanı olarak çalışıyor. Onun için merak - gözlem - araştırma üçgeni içinde kendince sağlıklı bir yaşam sürmekten zevk alan bir doğa tutkunu da diyebilirsiniz.