Açık Bilim Cepyayını’nın ikincisini, evrim genetiği üzerinde çalışan Dr. Ömer Gökçümen ile yaptık.

Dr. Ömer Gökçümen

Dr. Gökçümen hâlen Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ekip lideri olarak çalışıyor. İlgi alanı, canlı evrimindeki değişiklikleri, genetik yöntemler kullanarak araştırmak olarak özetlenebilir. Şu anda, aynı genlerin değişik hayvanlardaki kopya sayılarını inceleyerek primat (maymun, şempanze ve insan) evrimini inceliyor.

Bunun yanı sıra yazıya da önem veriyor, Shepherds of Arcadia adlı bir güncenin kurucusu, ve Radikal gazetesinde yazıları yayınlanıyor. Etkinliklerini güncesinden takip edebilirsiniz.

Kendisine söyleşi için bir kez daha teşekkür ederiz.

Şekil 1. Kopya sayısı değişikliğine bir örnek olarak kopya sayısının artışı. DNA’nın çoğalması esnasında bir hata sonucu bir kromozom bölgesinden iki kopya üretiliyor. (Şekil: Wikipedia’dan değiştirilerek alınmıştır.)

Notlar

yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Çağrı Bey’e ve Ömer Bey’e teşekkürlerimi iletiyorum bu güzel cep yayını için. Notlar için de fazladan övgüyü hak ediyorsunuz Çağrı Bey. Tembelliğe esir düştüğümüz bu çağda, ciddi bir katkı olduğunu düşünüyorum.

    Sevgiler.

Çağrı Yalgın

Tampere Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmacı olarak mitokondri hastalıklarını genetik yöntemlerle inceliyor. Daha önce de Japonya'daki RIKEN Beyin Bilimleri Enstitüsü'nde sinir hücrelerinin uzantılarının oluşumundaki ırsi etmenleri inceleyerek Saitama Üniversitesi'nden doktora almıştı. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Bornova Anadolu Lisesi mezunu.