Merhaba sevgili Açık Bilim severler. Geçtiğimiz ay sizlerle olamadım uykularım kaçtı. Bolca gözlem yapıp Haziran ayında bizleri gökyüzünde neler bekliyor onları hesapladım. Gökyüzünüz açık, mercekleriniz temiz olsun.
Merkür
Evren içerisinde alelade bir yıldız olan Güneş’imizin en yakın dostu Merkür, haziran ayının başlarında Güneş battıktan hemen sonra dikkatli gözlerden kaçmayacaktır. Fakat ay ortasına doğru kankası Güneş’e yaklaşan Merkür bu ay için gözlerden yitip gidecektir.
Venüs
Dışı bizi, atmosferinin içi ise yüzeyini yakan (Venüs’ün kalın atmosferinden dolayı tüm yüzeyi sera etkisinin altında yaklaşık 400 derece sıcaklığa sahiptir), sera etkisinin kraliçesi Venüs gezegeni bu ay, sabahlara kadar uykusuzluk çeken okurlarımıza hitap ediyor. Ay başından sonuna kadar, Güneş doğmadan hemen önce gökyüzünde olacak ve parlaklığından dolayı, hava hafif aydınlanmışken, uykulu gözlerle herkes onu UFO zannedecek. Ama siz sevgili Açık Bilim okurlarımız, siz zannetmeyeceksiniz. Bileceksiniz ki o Venüs gezegenidir ve sıklıkla insanlar onu UFO diye titreyen eller ile kameraya alırlar.
Mars
Günümüzde astrolog diye anılan veya halen bazı utanmazlarının falcı diye tabir edilen kişilerce savaş ve yıkımın habercisi olarak nitelendirilen kırmızı gezegen Mars, haziran ayı boyunca gökyüzümüzde olup bizlere lanet ve ölüm yağdırmayacak. Sadece kırmızı bir şekilde gökyüzünde duracak. Eğer güzel bir de teleskobunuz olursa, yıldızlardan farklı olarak görür yanında da bir şeyler yer içersiniz. Bunun dışında Mars için söylenen kötü sözlerin hepsi söyleyene aittir. Mars, barındırdığı buz halinde ki su ve ince atmosferi ile gelecek nesillerimizin belki de evi olacaktır.
Jüpiter
Uzun zamandır gökyüzümüzü parlak bir şekilde işgal eden gaz devi Jüpiter gezegeni artık o güzel gaz yapısını ufkumuzun altına doğru ilerleterek bizleri kendinden mahrum bırakıyor. Güneş battıktan sonra batı ufkuna bakarsanız eğer göreceğiniz en parlak cisim devasa büyüklüğüyle Jüpiter gezegeni olacaktır.
Satürn
Haziran ayı iyi gezegen yapmış desek yeridir. Hava kararır kararmaz Güney-Batı doğrultusunda (güney doğuya bakarsanız ve kırmızı olanı görürseniz aldırmayın. O Mars’tır) yıldızlardan parlak fakat diğer gezegenler kadar parlak olmayan bir cisim göreceksiniz. İlk başta bir yıldız gibi görülebilir, tıpkı diğer gezegenler gibi. Ama bir de ufak bir teleskop veya iyi bir dürbün ile bakın. İşte o harikulade halkalarını görecek ve “voovv!” diyeceksiniz. Satürn’ün bize uzaklığı yaklaşık ortalama 900 milyon kilometredir. O nedenle sönük fakat kendisi devasa bir gezegen olduğu için bir o kadar da büyük gözükmektedir.
Bu Ay Kaçırılmaması Gerekenler
7 Haziran Mars’ın Ay tarafından örtülmesi. Ay’ın bize yakın olması ve Mars’ın uzak olması, ikisininde kapalı yörüngelerde dolanması üzerine aksi düşünülemez elbette. Ay şişkin evresinde iken, 2 boyutlu gökyüzümüzde, Mars, Ay’ın bir yerinden girip diğer tarafından çıkacak. Ufak bir teleskop veya dürbün ile ve hatta çıplak gözle dahi bu olayı gözlemleyebilirsiniz.
21 Haziran haziran gündönümü. İşte sizlere süper bir haber daha: Yaz aylarının başlangıcı bu ay (Kuzey yarım küre için Yaz, güney yarım küre için Kış). Dünyanın dönem ekseninin eğikliğinden dolayı, kuzey kutbu Güneş’e doğru daha çok yönelecek. Böylelikle Güneş ışınları kuzey yarım küreye daha dik gelecek.
Ay Evreleri
Haziran Ayı Gökyüzü Genel Görünümü
Yorum Ekle