İlkbaharın güzelliği içinize, yıldızların ışığı gökyüzünüze dolsun, Nisan Ayı Gökyüzü Rehberimiz kutlu olsun. Havaların ısınmasıyla gözlem için tahammülümüz artarken bakalım bu ay bizleri neler bekliyor.

MERKÜR

Ayın başlarında Güneş doğmadan hemen önce doğu ufkunda dikkatli gözlerden kaçamayacak olan, Güneş’e en yakın gezegen Merkür, ay ortalarından itibaren Güneş’e yaklaşacak ve gözlenemeyecek.

VENÜS

Ay boyunca sabahları, Güneş doğana kadar uzun bir süre gözlenebilecek. O saatlerde gökyüzünün en parlak cismi olacak.

MARS

Kızıl gezegen Mars, Güneş battıktan sonra doğu ufkundan yükseliyor ve ay boyunca gökyüzünde olacak. Mars’ı kırmızılığından ve yıldızlara göre çok daha az kıpraşmasından rahatlıkla tanıyabilirsiniz. Orta büyüklükte bir teleskobunuz var ise rahatlıkla yuvarlak bir şekilde görebilirsiniz.

teleskoptan-mars
Mars’ın teleskoptan görünüşü

JÜPİTER

Dev gaz gezegenlerin devi Jüpiter gezegeni, Güneş battıktan sonra güney doğrultunuzda olacak. Güneye dönüp hafifçe batıya doğru bakarsanız göreceğiniz en parlak cisim Jüpiter olacaktır. Orta büyüklükte bir teleskop ile yüzeyindeki gaz akımlarını ve Galileo uydularını görebilirsiniz.

teleskoptan-jupiter
Jüpiter’in teleskoptan görünüşü

SATÜRN

Ayın başlarında gece yarısına doğru doğu ufkundan yükselmekte olan halkalı gezegen Satürn, her gün daha erken doğacak. Küçük bir teleskop veya orta büyüklükte bir dürbünle dahi Satürn’ün halkalarını görebilirsiniz.

Bu ay kaçırılmaması gerekenler

8 Nisan Mars karşı konumu. Kızıl gezegen Mars’ın yörüngesi üzerinde Dünya’ya en yakın olduğu zaman. Bu nedenle yüzeyinin tamamı aydınlanacak ve gözleme en uygun zamanı olacaktır. Orta büyüklükte bir teleskop ile rahatlıkla gözlem yapabilir belki de atmosfere bağlı olarak kutuplarındaki beyaz buzul yapılarını görebilirsiniz.

mars-karsi-resim
Mars karşı konumu

15 Nisan Tam ay tutulması. Dünya’nın Güneş tarafından oluşturulan gölgesinden Ay geçerse tutulma gerçekleşir. Tutulma sırasında ay önce kararacak sonrasında ise kırmızı bir renk alacaktır. Ne yazık ki bu tutulma ülkemizden gözlenemeyecektir. Tutulma Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Avustralya’da gözlenecektir. Ayrıntılı bilgi için: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/LEplot/LEplot2001/LE2014Apr15T.pdf

22, 23 Nisan Lyridler meteor yağmuru. Ortalama bir meteor yağmuru olan Lyridler saatte 20 meteor ile bu tarihlerde gözleme uygun olacaktır. Lyridler, 1861 yılında keşfedilen C/1861 G1 Thatcher kuyrukluyıldızının arkasında bıraktıklarından kaynaklanmaktadır. 16-25 Nisan arasında bir meteor (veya yıldız kayması) görürseniz muhtemelen Lyridlere aittir. En fazla sayıya 22 gecesi 23 sabahı ulaşacaklardır. Meteorlar Çalgı (Lyra) takımyıldızından geliyormuş gibi görünecekler bu yüzden Lyridler olarak adlandırılmaktadır.

29 Nisan Halkalı Güneş Tutulması. Ay, Dünya’ya uzak bir konumdan iken, Güneş ile Dünya arasına girmesiyle Dünya üzerine gölgesi düşer. Fakat ay tam olarak Güneş’i örtemeyeceği için halka şeklinde Güneş görülecektir. Bu tutulma da ne yazık ki ülkemizden gözlenemeyecek. Güney Afrika kıyılarında başlayacak, Antarktika boyunca ilerleyip Avustralya’nın doğu kıyılarında sona erecektir. Ayrıntılı bilgi için: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEplot/SEplot2001/SE2014Apr29A.GIF

halkali-tutulma
Halkalı Güneş Tutulması

AY EVRELERİ

Nisan 2014 Ay Evreleri
Nisan 2014 Ay Evreleri

NİSAN AYI GÖKYÜZÜ GÖRÜNÜMÜ

Nisan 2014 Gökyüzü
Nisan 2014 Gökyüzü

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cihan Tuğrul Tezcan

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü Yüksek Lisans öğrencisi. Kepler Uzay Teleskopu verileri ile Exoplanet keşfi, Yerden Exoplanet yeni gözlem ve analiz yöntemleri üzerine çalışıyor. Ankara Üniversitesi Rasathanesinde gözlem sorumlusu ve teknik ekip üyesi.