Organ yetmezliği nedeniyle organ nakli sırasında kendi doku tiplerine uygun organ bekleyen binlerce insan var. Organ başığı ile ilgili toplumsal ve dini çekinceler, organ kabulü ile ilgili etik kaygılar, bu süreci tıptaki en hassas süreçlerden biri haline getirmiş durumda.

Cerrah Anthony Atala, ileride organ bağışı sorununu çözmeye yarayabilecek bir icadın ilk safhaları üzerinde çalışıyor: Yaşayan böbrek hücrelerini kullanarak, nakle hazır bir böbrek basan 3 boyutlu bir yazıcı.  Sahnede, bundan 10 yıl önce benzer bir teknoloji ile yapay bir mesaneye kavuşmuş olan Dr.Atala’nın genç hastası Luke Massella ile tanışıyor ve deneyimlerine kulak veriyoruz.

 

Wake Forest Rejeneratif Tıp Enstitüsü direktörü olan Anthony Atala çalışmalarını doku ve organ rejenerasyonu üzerinde yürütüyor. Ekibi ile birlikte dünyada ilk defa insanlara nakletmek üzere laboratuvarda bir mesane  üretti. Şu an, sipariş üzerine yazıcıdan çıktı alır gibi laboratuvarda üretimi yapılabilecek organlar üzerinde çalışıyor.

2007 yılında, Atala ve Harvard Universitesi araştırmacılardan oluşan bir ekip hamile kadınların amniyon sıvılarından kök hücreler elde edilebileceğini gösterdiler. Akıllı biyo-malzemeler ve doku üretim teknikleri ile ilgili bu ve benzeri gelişmelerin yakın gelecekte tıp alanında bir çığır açacağı düşünülmekte.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Işıl Arıcan

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra ABD'de Sağlık Yönetimi üzerine yüksek lisans ve ardından gene ABD'de tıbbi bilişim ve proje yönetimi üzerine danışmanlık yaptı. Halen Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Bilgi İşlem Direktörü olarak çalışıyor. Çeşitli bilim dışı iddiaları ve hurafeleri inceleyen Yalansavar isimli blogun kurucusu ve yazarıdır.