üst-üste konmuş 10 mikrometre çapında iki küre den oluşan, ağız, göz ve burnu olan dünyanın en küçük kardan adamı.

Bu ay ayın fotoğrafı köşesinde kış mevsiminin ve hatta yeni yılın simgesi olan bir kardan adam var. Ancak bu kardan adam bildiğimiz kardan adamlardan epey farklı; öncelikle malzemesi kar değil, silikon bir taban üzerine oturtulmuş kalay ve platinden oluşuyor. Bu kardan adamın en büyük özelliği ise Dünya’nın en küçüğü olması. 2009 yılında Londra Ulusal Fizik Laboratuvarı’nda (National Physical Laboratory) Dr David Cox tarafından bir araya getirilen bu kardan adamın hikayesini kendi ağzından dinleyelim:

Bu kardan adam 10 µm genişliğinde, insan saçı kalınlığının 5’te biri.

 

Kardan adam, elektron mikroskoplarının astigmatizm kalibrasyonu için kullanılan iki adet kalay küreden yapıldı. Gözler ve ağız, odaklanmış iyon demeti ile oyuldu. 1 µm’den (0.001 mm) daha  küçük olan burun ise iyon demetiyle yığılan platinden yapıldı.

 

Parçalar bir nano-öteleme (nanomanipulation) sistemi kullanılarak elle bir araya getirildi ve yığılan platin ile birbirine kaynatıldı. Kardan adam, atom ölçeğinde topoğrafik haritalar çıkartacak kadar hassas olan bir atomik kuvvet mikroskopunun silikondan yapılmış dirseğine monte edildi.

Laboratuvar bu kardan adam için kısa bir film de yapmış:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=LmK8ec9MruM&w=450&h=360]

 

Bilim dolu mutlu bir yıl dileğiyle…

 

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cüneyt Özdaş

Ruhunu bilgisayar grafiklerine kurban etmiş bir bilgisayar mühendisi. Uzmanlık alanı fotogerçekçi sentetik görüntü üretmek. Bu aralar San Francisco'da gerçek zamanlı ışın-izleme teknikleri konusunda debeleniyor. Boş zamanlarında ( o da ne ola? ) fotoğraf çeker, gitar çalmaya çalışır, kendine elektronik oyuncaklar yapar.