Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cem Yalçın Yıldırım çalışma arkadaşları Daniel Goldston (San Jose State Üniverstiesi) ve Janos Pintz (Alfred Renyi Matematik Enstitüsü) ile birlikte ikiz asallar sanısı üzerine yaptığı çalışmalarla sayılar teorisi alanında 2014 Frank Nelson Cole Ödülü’ne  – kısaca Cole ödülü – layık görüldü. Cole ödülü 3 senede bir Amerikan Matematik Cemiyeti tarafından tarafından cebir ve sayılar teorisi alanlarında veriliyor ve matematiğin en önemli ödüllerinden birisi olarak kabul ediliyor. Goldston, Pintz ve Yıldırım ödülü geçtiğimiz mayıs ayında ikiz asallar üzerine yaptığı olağanüstü çalışma ile bir anda adını duyuran Yitang Zhang (New Hapshire Üniversitesi) ile paylaştı[4][5].

İkiz asallar sanısı Temmuz sayımızda bahsettiğimiz gibi sayılar teorisinin en eski ve en önemli problemlerinden birisi: Aralarındaki fark iki olan sonsuz sayıda asal var mıdır? Anlaması son derece kolay olan bu problem 2007’de Goldston, Pintz ve Yıldırım aralarındaki fark en fazla 16 olan sonsuz sayıda ardışık asal çifti olduğunu gösterene kadar matematikçiler tarafından pek ulaşılabilir görünmüyordu[1]. Goldstone, Pintz ve Yıldırım’ın kanıtı ilk umut ışığını yaksa da halen kanıtlanmamış olan ve sayılar teorisinin en güçlü sanılarından birisi olan Elliot-Halberstam sanısına dayanıyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında hiç kimsenin beklemediği bir anda, o ana kadar adı hiç duyulmamış olan Yitang Zhang aralarındaki fark en fazla 70 milyon olan sonsuz sayıda ardışık asal olduğunu kanıtladığını duyurdu[2][6]. Üstelik Zhang’ın kanıtı halen kanıtlanmamış hiç bir sanıya dayanmıyor! Dolayısıyla koşulsuz. Mayıs’tan bu yana, bir çok matematikçinin işbirliği yaptığı geniş katılımlı bir çalışmayla 70 milyon sınırı şimdiden 5 binler seviyesine indirilmiş durumda[3].

Kaynaklar

[1]  Goldston, D., Pintz, J., Yıldırım, C. Y. , The path to recent progress on small gaps between primes, Analytic number theory, Clay Mathematics Proceedings, Providence, RI, Amer. Math. Soc., 7 (2007), 129-139.
[2] McKee, M, First proof that infinitely many prime numbers come in pairs, Nature, 2013.
[3] Polymath, “Bounded Gaps Between Primes” http://michaelnielsen.org/polymath1/index.php?title=Bounded_gaps_between_primes erişim tarihi: 28/10/2013.
[4]Türk Matematik Derneği, “2014 Cole Prize in Number Theory citation” http://www.tmd.org.tr/wp-content/uploads/2013/10/coleprize.pdf erişim tarihi: 28/10/2013.
[5]  Wikipedia “Cole Prize”, Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Cole_Prize erişim tarihi: 28/10/2013.
[6] Zhang, Y. Bounded Gaps Between Primes, Annals of Mathematics (Princeton University and the Institute for Advanced Study). Dergiye ulaştığı tarih:  21 Mayıs 2013.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uğur Efem

Lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü’nde, Yüksek Lisans eğitimini Sabancı Üniversitesi’nde yine Matematik Bölümü’nde tamamladı. 2011 Eylül ayından beri Oxford Üniversitesi Matematik Enstitüsü’nde doktora öğrencisi.