Herkese Aralık sayımızdan merhabalar! ISON’un bizleri Kasım ayında heyecanlandırması ile güzel bir ayı geride bıraktık. Bu yazıyı yazdığım zamanda geri döndüğü haberini aldık
(http://www.nasa.gov/content/goddard/comet-ison-may-have-survived/#.UpjSauF-uky)
Eğer ki büyük bir parçası halen kalmış ise gündüz bile görebileceğimiz parlaklıkta gökyüzünde olacaktır. Bakalım bizler ISON’u beklerken, bu ay bizleri neler bekliyor.
VENÜS
Venüs gezegeni ay sonuna doğru gittikçe alçalsa da Güneş battıktan sonra Batı ufkundaki en parlak gökcismi olacaktır. 1 saat civarında gözlenebilir. Venüs bir “iç gezegen” olduğundan tıpkı uydumuz Ay gibi evreler gösterecektir.
MARS
Gece yarısından sonra doğu ufkundan yükselmeye başlayan kızıl gezegen her gün biraz daha erken doğacaktır.
JÜPİTER
Gökyüzümüzün vazgeçilmezi, Güneş sistemimizin en büyüğü Jüpiter gezegeni, Güneş batarken doğu ufkundan yükselecek, Güneş doğarken batı ufkundan batacaktır. Gecenin en parlak cisimlerinden biri olarak direk dikkatinizi çekecektir.
SATÜRN
Halkalı gezegen Satürn bu ay Güneş’in hükümdarlığından kurtulup ay sonuna doğru kendini göstermeye başlayacak. Fakat bütün gece gözlemleri için halen beklememiz lazım.
Bu ay kaçırılmaması gerekenler
13-14 Aralık – Geminids (İkizler) Meteor yağmuru. Geminids meteor yağmuru, meteor yağmurlarının kralıdır. Saatte 120 adet meteorun atmosferimize girişini gözlemleyebilirsiniz. Bu küçük taşların kaynağını 3200 Phaethon isimli asteroid oluşturmaktadır. 7-17 Aralık arasında gözlem yapabilirsiniz. 13-14 Aralık, bu yağmurların maksimuma ulaşacağı tarihlerdir. En çok “yıldız kayması” gözlemleyen siz olmak istiyorsanız, ışık kirliliğinden uzak yerleri tercih etmeniz gerekli.
21 Aralık – Aralık Gündönümü. Kuzey yarım küre için yaz başlangıcı, Güney yarı küre için kış başlangıcı olan bu günde, kuzey yarı kürede en uzun gece yaşanacak. Artık gece süresi azalmaya başlayacak.
21-22 Aralık – Ursids Meteor Yağmuru. Ursid’ler saatte 5-10 meteor ile en küçük meteor yağmurlarından bir tanesidir. 17-25 Aralık tarihlerinde Tuttle kuyrukluyıldızının kalıntıları bu meteor yağmurunu oluşturur.
Ay evreleri
Aralık ayı gökyüzü rehberi
astronomi ile alakali bu yaziniz icin tessekürler, ileride umarim daha cok astronomi haberleri yaparsiniz.
Neden son resimde doğu ve batı ters oldu??