Geçtiğimiz ay Ekim Ayı Gökyüzü Rehberini yazacağım vaktin, yıllık iznimin bir kısmını kullanma anına denk gelmesiyle maalesef yazılarımı tamamlayıp yazamadım. Siz okuyucularımdan bu durum için özür diliyor ve Kasım ayı rehberini başlatıyorum.
Merkür
Güneş’e en yakın gezegen Merkür, Kasım’da ay ortalarına doğru doğu ufkunda Güneş doğmadan hemen önce gözlenebilir. Fakat Güneş’e yakın olmasından dolayı çok kısa bir süre görülebilir olur. Hemen arkasından Güneş gökyüzünü tamamen aydınlatıyor ve Merkür’ü görme imkanımız kalmıyor.
Venüs
Güzellik kraliçesi ve sera gazı mağduru Venüs gezegeni, ay boyunca gökyüzünde, batı ufkunda ve güneş battıktan sonra batıda göreceğiniz en parlak cisim olacak.
Mars
Gece yarısından sonra saat 02:00’den sonra doğu ufkundan yükselmeye başlayacak olan Kızıl Gezegen ay boyunca yükselmesine devam edecek. Gözlemek için uygun konumlara doğru emin adımlar ile ilerliyor.
Jüpiter
Saat 21:00 civarında doğu ufkunda gözlenmeye uygun yüksekliğe sahip olan gezegenlerin devi Jüpiter ay boyunca gökyüzünde olacak.
Bu Ay Kaçırılmaması Gerekenler
3 Kasım: Hibrid Güneş Tutulması. Bu tarz güneş tutulması Ay, Dünya’ya en yakın konumdayken gerçekleşir. Nadir olan bir gök olayı olan hibrid güneş tutulmasında, Dünya’daki bazı yerler tam tutulma, bazı yerler halkalı tutulma bazıları ise (Türkiye gibi) parçalı tutulma olarak görecektir. Ülkemizde de gözlenecek bu tutulma da beklentiniz yüksek olmasın çünkü ancak Güneş filtreli bir teleskobunuz varsa bu olayı gözlemleyebilirsiniz. Ayrıntılı bilgiyi http://rasathane.ankara.edu.tr/?p=1640 adresinde bulabilirsiniz.
4-5 Kasım: Taurid’ler Meteor Yağmuru. Boğa takımyıldızından geliyormuş gibi görünen “yıldız kaymaları” sayısı saatte sadece 5-10 adettir. Fakat meteorların kaynağı pek sıradan değil. 2 farklı kuyrukluyıldızın kalıntısı olan bu meteorları 7 Eylül’den 10 Aralığa kadar gözleyebilirsiniz. 4-5 Kasım maksimum zamanlarıdır. Ay’ın yeni ay evresinde olması gözlem için ideal bir fırsat yaratmaktadır.
16-17 Kasım: Leonid’ler Meteor Yağmuru. Ortalama bir meteor yağmuru olan Leonid’ler, 1865 yılında keşfedilen Temple-Tuttle kuyrukluyıldızının ardında bıraktığı irili ufaklı taş parçalarından oluşur. 6-30 Kasım tarih aralığında gözlenebilirler.
28 Kasım: ISON kuyrukluyıldızının Güneş’e En Yakın Olduğu Tarih. ISON için bir dönüm noktası olacak bu tarih ISON’un hayatına devam edip edemeyeceğini belirleyecek. Eğer en yakın geçişi başarıyla atlatabilirse gelmiş geçmiş en meşhur kuyrukluyıldız olacak ve gündüz bile görülebilecek.
Ay Evreleri
Kasım Ayında Gökyüzü Genel Görünümü
Yorum Ekle