Yıllar boyu çevrecilerin baş düşmanı olan keresteciler, aralık ayında, dünyanın en büyük ekoloji deneyinde görev alacak.

Geniş çaplı bir ormansızlaştırma çalışması gerçekleştirecek olan Yayasan Sabah adlı şirket, toprakların bir kısmındaki ağaçları sağlam bırakacak. Bu “parça” ormanları inceleyecek olan araştırmacılar, ormansızlaştırma işlemlerinin etkilerini geniş çapta izleyebilecek.

Malezya kökenli şirket, Aralık ayı itibari ile Borneo adasında, çoğunluğu yağmur ormanı olan, 75.000 hektarlık araziyi ormansızlaştıracak. Bu arazi, ardından, oldukça değerli olan palm yağı üretimi amacıyla kullanılacak. Tüm bu işlemler, biyoçeşitliliğin ve yağmur ormanların korunması açısından kötü bir tablo çiziyor. Ancak, bu felaketi, büyük bir ekoloji çalışmasına dönüştürmek için çalışmalar da başlamış durumda.

Organgutanların en büyük yaşam alanı
Borneo'da yer alan bu orman, biyoçeşitlilik açısından oldukça zengin. Bilinen tek Asya insansı maymunu olan Orang-utan'ların en büyük yaşam alanları bu bölgede yer alıyor. Ormansızlaştırma sırasında, 8000 hektarlık kısım, araştırmalara bağışlanacak.

Imperial College London’dan Rob Ewers, bu büyük ormansızlaştırma işlemini, büyük bir ekolojik çalışma için kullanmayı planlıyor. Büyük bir ekoloji projesinin bir ayağı olacak bu çalışma kapsamında, parçalara ayrılan yağmur ormanı habitatları incelenecek. Endüstriyel arazilerin, minimum ekolojik hasar ve maksimum ticari verim sağlayacak şekilde nasıl tasarlanması gerektiğine dair önemli çalışmalar gerçekleştirilecek.

“Stability of Altered Forest Ecosystems” projesini yürüten Ewer, bazı çevrecilerin dogmacı davrandığını belirtiyor. Bu tür firmalarla savaşmak yerine, beraber çalışarak, ekoloji üzerine önemli bilgiler edinebileceğimizi ekliyor.

Ewer’in çalışması kapsamında, keresteciler yağmur ormanlarını bütünüyle kesmeyecekler. Bunun yerine, farklı büyüklükte, (ve birbirinden farklı uzaklıklarda) ufak yağmur ormanı arazi parçalarını kesilmeden bırakacaklar. Bu şekilde, ormansızlaştırma işlemlerin neden olduğu çevre bölgelerdeki ekolojik hasarlar, her seviyede incelenebilecek.

Bu noktada, Borneo’da yer alan bu ormanın, biyoçeşitlilik açısından oldukça zengin olduğunu belirtmekte fayda var. Bilinen tek Asya insansı maymunu olan Orang-utan’ların en büyük yaşam alanları bu bölgede yer alıyor. Ormansızlaştırma sırasında, 8000 hektarlık kısım, araştırmalara bağışlanacak.

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Can Holyavkin

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde doktora yapan Moleküler Biyolog ve Genetikçi. Güncel biyoloji haberleri yayınlayan Biyo RSS adlı blogun hazırlayanı ve yazarı.